РЕЦЕПТИ

Фалафели с цвекло

Необходими продукти:

 екстра върджин зехтин – 60 милилитра
суров нахут, изплакнат и накиснат за най-малко 4 часа – 1 чаша изсушен
червено цвекло, сварено – 1 глава
 червен лук, нарязан на ситно – 1 малка глава
 пресен магданоз, нарязан на ситно – ½ връзка
 пресен кориандър, нарязан на ситно – ½ връзка
 чесън, нарязани на четвъртинки – 3 скилидки
 келтска сол* – 1 чаена лъжичка
 прясно смлян черен пипер – ½ чаена лъжичка
 прясно смлян кимион – ½ чаена лъжичка
 цейлонска канела – ¼ чаена лъжичка

*Може да използвате и друг вид сол.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.
Изсипете половината |30 милилитра| зехтин екстра върджин в голяма тава за печене и размажете добре, за да се покрие цялата тава добре.
В кухненски робот смесете накиснатия и отцеден нахут, цвеклото, лука, магданоза, кориандъра, чесъна, солта, черния пипер, кимиона, канелата и останалият зехтин |30 милилитра|.
Смелете до гладкост, около една минута: сместа трябва да стане хомогенна.
С ръце загребвайте по около една супена лъжица от сместа. Оформете малки кюфтенца – фалафели. Поставете всеки фалафел върху намаслената тава.
Печете за 25 до 30 минути, като внимателно обръщате фалафелите по средата на печенето, докато фалафелите станат златисти и от двете страни.
Тези фалафели се съхраняват добре в хладилник до 4 дни или във фризер за няколко месеца.
Поднесете ги с домашно песто или друг сос по желание.
Приятен апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *