Полезно

ИСТОРИЯ НА БАКЛАВАТА

Ще ви разкажем за произходът на баклавата и как този сладкиш е достигнал до нас

Независимо дали искате да се почерпите, да  допълните семейното хранене със стил или да отпразнувате специален повод, баклавата е подходящото лакомство за това. Какво е Баклава? От тънкия си люспест сладкиш и плътен пълнеж от ядки и подправки до онази перфектна заливка от мед отгоре, баклавата е толкова вкусна, че вкусовите ви рецептори ще стигнат от земята до небето. Тук разглеждаме дългата и горда история на един от най-обичаните десерти в света.

Историята на баклавата е дълга и събитийна. Когато Османската империя идва на власт през XIV век, историята на баклавата се променя завинаги.

Месопотамско чудо

Докато всички от гърците до турците и арменците твърдят, че са били първите, които са измислили баклавата, изглежда, че кредитът трябва да отиде на асирийците от Месопотамия (регион, включващ съвременен Ирак, Сирия, Иран и Турция). Учените смятат, че този вълшебен момент в човешката история се е състоял около VIII век пр. Н. Е., като първите баклави са правени от точени кори с мед и счукани ядки, които изпичали на фурна.

Тънък като лист

В древни времена гръцките моряци и търговци са били редовни посетители на Месопотамия и не им е отнело много време да станат огромни фенове на тази вкусна нова почерпка. Те не само са взели вкъщи толкова баклави, колкото са могли да носят, но дори успели да получат рецептата и до III век пр. Н. Е. баклава се е правела и сервирала в заможни гръцки домакинства. Гърците дори са кредитирани, че правят значително подобрение на това популярно лакомство, като овладяват изкуството да точат тестото изключително тънко. Този перфектен сладкиш е бил наречен фило (Filo) – което е гръцката дума за листо – във връзка с това колко невероятно тънки са били корите.

Толкова много баклави, а толкова малко време

Думата бързо се е разпространила за това невероятно сладко и скоро всички от древните перси и римляни до азиатци и северноафриканци са приготвяли и са се наслаждавали на баклавата, често със собствени фини вариации. Арабите добавили розова вода и кардамон, докато арменците предпочитали карамфил и канела, а сръбските сладкарски готвачи станали известни със създаването на баклава със 100 слоя или повече. За съжаление, баклавата все още е била изключително скъпо и отнемащо време лакомство за създаване, следователно си е оставала храна, свързана с богатите или поне са се радвали на нея само при специални поводи.

Промяната в историята на баклавата

Когато Османската империя идва на власт през XIV век, историята на баклавата се променя завинаги. По време на най-голямото си могъщество Османската империя владее огромна територия, която днес съвпада с ареала на баклавата – Мала Азия, Армения, Гърция, Балканите, Ирак, Палестина, Египет и Северна Африка. Почти всички от многото култури, които са разработили и усъвършенствали собствените си версии на баклавата, са попаднали в рамките на османските граници, което на практика означава, че производството на баклава е консолидирано. Докато мнозина виждат това като време, когато творчеството на баклава е спряно, други гледат на този период като на време, когато баклавата е усъвършенствана, тъй като всички най-добри готвачи в региона тогава работили заедно.

Не е изненада, че точно по тези места стават популярни тези сиропирани изкушения – В началото са ги заливали с мед, а след това със захарен сироп.  Те  запазват качеството на десертите и ги консервират, за да могат да издържат на горещия климат на тези земи. В ислямският свят се смята, че орехите и медът са афродизиак и това помага за популяризирането на баклавата. Подобни свойства се приписват също на канелата, карамфила и кардамона.

Колкото до различните видове и имена, популярната история разказва, че сладкарите в дворцовата кухня на турския султан трябвало всеки ден да поднасят нов десерт на падишаха, затова измайсторили десетки различни форми и начини за надипляне на баклавата, а подправките и ядките в плънката също варирали. И всеки вариант бил представян с различно име.

Най-различни имена и вариации добива баклавата, най-вече в дворцовата кухня на  султана, където работели най-добрите готвачи. Всеки ден е трябвало да поднасят десерта по различен начин и затова сладкарите измислили многобройни варианти и имена. Слагали различни ядки и подправки и измайсторили различни форми и начини за надипляне на баклавата.

Макар че най-вероятно баклавата не е турско изобретение, няма спор, че именно в Османската империя от ХV до ХІХ век в пищните кухни на султани, везири и паши тя се сдобива с истинското си величие.

Когато Османската империя губи тези граници в началото на XX век, баклавата се е разпространила из Европа и извън нея. По време на пътешествието си през различни етноси и векове баклавата обогатява и усъвършенства своя вкус.

Повече от просто вкусно лакомство

Ако невероятният вкус на баклавата не е достатъчен за вас, той също идва с различни ползи за здравето, което го прави още един пример за здравословна храна. Орехите, боровите ядки и бадемите са с високо съдържание на ненаситени мазнини (което може да помогне за контролиране на холестерола) и са чудесен източник на витамин Е, мед, магнезий и фолиева киселина.

И така, как се прави Баклава?

С две думи, баклава се прави от слоеве хрупкави кори, пълни с нарязани ядки – обикновено орехи, борови ядки, шам-фъстък и бадеми. Може да изберете един или два вида ядки. Всичко това се залива със захарен сироп или мед.

Някои рецепти изискват много слоеве ядки, но често те са само два дебели слоя. Преди да се изпекат сладкишите и ядките, баклавата се нарязва на парчета, обикновено следвайки същия модел на паралелограм, който прави ястието толкова незабавно разпознаваемо.

След като сладкишът се изпече, сиропът или медът се изсипват отгоре. След това ястието се оставя да седи, което позволява на сладкиша да се накисне. Това придава на баклавата плътната му, сиропирана текстура. След това баклавата се гарнира със смлени ядки (обикновено шам-фъстък – зеленината на ядките е друга разпознаваема характеристика).

Баклавата обикновено се сервира при стайна температура, така че да можете да си хапнете, без да се изгорите.

Малцина биха могли да спорят с твърдението, че баклавата е едно от най-вкусните десерти от всички, така че кога е най-доброто време да си похапнете баклава? По всяко време! Ако имате специален повод или просто искате да направите деня си много по-добър, поръчайте от нас онлайн. Нашата баклава гарантирано ще сложи усмивка на лицето ви. При нас работят едни от най-добрите майстори от далчената област Антеп  Турция, за да достигне до вас автентичният вкус на баклавата. За специалната направа на ливанската баклава се грижи майстор от Ливан. Ние от Хелал Ви гарантираме, че всяка кора се точи ръчно, а суровините, които използваме са с доказан произход и качество. Опитвайки от нашите баклави, ще се насладите на незабравим вкус, който може да споделите със семейството и приятелите си. 

 Може да разгледате разнообразието от баклави, които предлагаме на страницата ни.0