Блог

Какво трябва да знаете за турските сладкарници? Jan/19/2021

Какво трябва да знаете за турските сладкарници?

Защо си заслужава да посетите турска сладкарница и защо турските сладки произведения са едни от най-търсените в света?

 

Не може да се отрече, че десертите са огромна част от турската култура. Когато се разхождате из Истанбул, можете да видите сладкарница почти на всеки ъгъл с богати витрини на вкусни турски лакомства, които трябва да опитате.

В Турция десертите са социален ритуал. Задължително трябва да има нещо сладичко, с което да се почерпи вкъщи. По всяко време на деня и дори през нощта семейството или приятелите могат просто да позвънят на звънеца на вратата и да дойдат на сладка раздумка, да отпият малко турско кафе или чай и да хапнат вкусни лакомства. Има огромно разнообразие от турски десерти, които си заслужава да включите във вашите любими сладки преживявания. Тук сме, за да ви разкажем повече за сладкарската традиция и задължителните турски лакомства, които трябва да опитате.

 

Турската сладкарска традиция

 

Турският сладкарски сектор винаги е бил динамичен благодарение на младото и нарастващо население на Турция и традиционните навици на потребление. Захарните сладкарски изделия играят голяма роля в турската традиция, като се поднасят като подаръци по време на религиозни празници, сватбени церемонии и празненства. Също така това е често срещан избор на подарък при посещение на семейство или приятели. Тази традиционна популярност означава, че захарните сладкарски изделия се представят много по-добре в Турция, отколкото в много други страни.

 

Производство на качествени сладкарски изделия

 

Турция има предимството да произвежда захар, която е една от основните сладкарски съставки. Турция също е в много изгодно положение благодарение на своето господство в световното производство на сушени плодове (сушени кайсии, стафиди, сушени смокини) и ядливи ядки (лешници, шам-фъстък). По-специално лешникът вече е една от основните съставки, широко използвани в сектора на сладкарските изделия. Лешниковото брашно, печените и нарязани лешници се използват при производството на сладкиши, торти и бисквити. Лешниковата паста се използва при производството на шоколад. Специалните продукти, доставяни за директна консумация, са лешниково пюре и халвата.

 

Турските шамфъстъци се използват и при производството на локум, халва и шоколад и турски султани (стафиди), както и се използват при производството на някои торти, бисквити и сладкарски изделия. Предимството да са производител и доставчик на различни селскостопански продукти, комбинирани с високи технологии, увеличи разнообразието на продуктите в индустрията.

 

Износ на качествени продукти

 

Турция е не само в изгодно положение по отношение на съставките, използвани в сектора на сладкарските изделия, но също така предоставя добра възможност за своите производители и износители на сладкарски изделия, с нарастващия си потенциал в общия размер на пазара, нарастващо младо население, близост до пазарите за внос, и силен потенциал за растеж на туризма.

 

Тенденциите в производството на сладкарски изделия са тясно свързани с вътрешното и чуждестранното търсене. Производственият капацитет е много над вътрешното търсене и в резултат на това повечето средни и големи компании изнасят своите продукти.

 

Съчетание на модерна технология с традиционни методи на производство

 

Промяната на начина на живот и повишаването на здравното съзнание сред потребителите са забележителни тенденции, засягащи сектора. Потребителите изискват по-иновативни продукти. Затова редовно се въвеждат нови продукти на турския пазар за сладкарски изделия.

 

Секторът се превърна в един от най-важните подсектори на хранително-вкусовата промишленост, използвайки съвременни технологии, заедно с традиционните производствени методи. Турският сектор за захарни и шоколадови сладкарски изделия има най-модерната технология в Близкия изток, Балканите, Северна Африка, Прибалтика и Централна Азия. Турските продукти са по-широко диверсифицирани и с по-високо качество.

 

По-високо качество на сладкарските изделия

 

Качеството е един от въпросите, на които турските износители дават приоритет. В резултат на интеграцията с Европейския съюз (ЕС) турските закони за храните се хармонизират със съответните директиви на ЕС, като се гарантира, че всички потребители имат достъп до безопасни продукти. Освен това Турция активно участва в Организацията на храните и земеделието / Световната здравна организация Codex Alimentarius Commission при установяването на международни стандарти. Много фирми прилагат системи за качество като HACCP или ISO 9000 стандарти, и се опитват да задоволят по-нататъшните изисквания на своите клиенти.

 

Износ на сладкарски изделия

 

Износът на захарни и шоколадови сладкарски изделия непрекъснато нараства между 2009 г. и 2016 г. и достига 719 хил. тона. Това забележително високо увеличение на количеството на износа несъмнено е постигнато благодарение на неотдавнашната модернизация и технологичните подобрения, реализирани в сектора.

 

Турските производители и износители на сладкарски изделия са високо оборудвани и отговарят на международните стандарти и потребителски предпочитания.

 

Ето няколко традиционни турски десерти, които не трябва да пропускате:

 

Баклава

Баклава е класически десерт, който е добре познат в целия свят. Той е популярен в региона Левант, Гърция, Балканите и Близкия изток като цяло.

 

Въпреки че произходът му е неизвестен и много обсъждан, баклавата има своите корени в богатата турска кухня. Баклавата в турски стил се поднася най-често с чаша чай. Приготвят се и различни пълнежи като бадеми, орехи и шамфъстък. В източната част на Турция се използват шамфъстък, докато в Егейския регион бадемите са по-често срещани.

 

Рецепти с тънки слоеве тесто са често срещани в целия регион, включително турски десерт, наречен Güllaç, направен с розова вода. Нещо повече, и баклава, и гюлач са едновременно основен десерт през месеца на Рамадан. Баклава се сервира в края на този месечен период на гладно. В Турция на фестивалът Рамадан или фестивалът на захарта, иначе известен още като Eid-ul-Fitr, баклавата е основния десерт, който се представя.

 

Турска наслада или Локум

Локумът е известен по целия свят с другото си име: Turkish Delight. Тези дъвчащи прозрачни квадратчета от захарен гел, вода и нишесте се предлагат в множество вкусове, с добавяне на есенции. Популярните аромати са например розова вода и мента. Понякога се добавя шам-фъстък, лешници или кайсии и се поръсва с пудра захар отгоре.

 

Смята се, че локумът е създаден в Турция от Хачи Бекир в края на 1776 година. Първоначално произведен с мед, меласа, вода и брашно, за разлика от локумът, който познаваме днес и за направата на който се използва нишесте и рафинирана захар.

 

Кюнефе

Кюнефе е специален десерт от района на Хатай на изток, по-специално град Антакия. Това е много популярен сладкиш в много други страни от Близкия Изток, които граничат с Турция.

 

Кичурите тесто се накисват в масло и се пекат със слой сирене между тях. Специалното сурово сирене е характерно за провинция Хатай и след като се изпече десертът се покрива с шамфъстък и орехи. Сервира се горещ, веднага след като се извади от фурната. Понякога се гарнира с каймак или топка сладолед.

 

Халва

В Турция се произвеждат много варианти на хaлва. Това е често срещан десерт в Близкия Изток, Индия и Централна Азия, който се предлага и като закуска.

 

Халвата е десерт, който включва няколко различни съставки и може да се прави с основа брашно или тахан.

 

Тахан халвата обикновено се смесва с какао или по-често с шамфъстък. Разбира се, може да се предлага и в класически вид. Обикновената тахан халва се прави от сусамова паста, захар или мед и брашно и олио.

 

При нас, в онлайн магазина на Хелал или в нашата сладкарница в София – Антеп Баклава, може да намерите разнообразие от турски десерти, изработени по традиционни рецепти, които пазят своя класически изпитан през поколенията вкус. Поръчайте от нас най-пресните и качествени сладкиши като баклава, локум, кадаиф, халва и още много други. Направете празника си специален или подсладете ежедневието си с качествени десерти от Ориента.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Helal Gıdaların önemi

Helal Gıdaların önemi

Какво трябва да знаете за турските сладкарници?

Какво трябва да знаете за турските сладкарници?

Защо си заслужава да посетите турска сладкарница и защо турските сладки произведения са едни от най-търсените в света? Не може да се отрече, че десертите Защо си заслужава да посетите турска сладкарница и защо турските сладки произведения са едни от най-търсените в света? Не може да се отрече, че десертите 2021-01-19T17:39:58+03:00 Какво трябва да знаете за турските сладкарници?

<p><strong><em>Защо си заслужава да посетите турска сладкарница и защо турските сладки произведения са едни от най-търсените в света?</em></strong></p> <p><strong><em>&nbsp;</em></strong></p> <p>Не може да се отрече, че десертите са огромна част от турската култура. Когато се разхождате из Истанбул, можете да видите сладкарница почти на всеки ъгъл с богати витрини на вкусни турски лакомства, които трябва да опитате.</p> <p>В Турция десертите са социален ритуал. Задължително трябва да има нещо сладичко, с което да се почерпи вкъщи. По всяко време на деня и дори през нощта семейството или приятелите могат просто да позвънят на звънеца на вратата и да дойдат на сладка раздумка, да отпият малко турско кафе или чай и да хапнат вкусни лакомства. Има огромно разнообразие от турски десерти, които си заслужава да включите във вашите любими сладки преживявания. Тук сме, за да ви разкажем повече за сладкарската традиция и задължителните турски лакомства, които трябва да опитате.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Турската сладкарска традиция</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>Турският сладкарски сектор винаги е бил динамичен благодарение на младото и нарастващо население на Турция и традиционните навици на потребление. Захарните сладкарски изделия играят голяма роля в турската традиция, като се поднасят като подаръци по време на религиозни празници, сватбени церемонии и празненства. Също така това е често срещан избор на подарък при посещение на семейство или приятели. Тази традиционна популярност означава, че захарните сладкарски изделия се представят много по-добре в Турция, отколкото в много други страни.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Производство на качествени сладкарски изделия</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p>Турция има предимството да произвежда захар, която е една от основните сладкарски съставки. Турция също е в много изгодно положение благодарение на своето господство в световното производство на сушени плодове (сушени кайсии, стафиди, сушени смокини) и ядливи ядки (лешници, шам-фъстък). По-специално лешникът вече е една от основните съставки, широко използвани в сектора на сладкарските изделия. Лешниковото брашно, печените и нарязани лешници се използват при производството на сладкиши, торти и бисквити. Лешниковата паста се използва при производството на шоколад. Специалните продукти, доставяни за директна консумация, са лешниково пюре и халвата.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>Турските шамфъстъци се използват и при производството на локум, халва и шоколад и турски султани (стафиди), както и се използват при производството на някои торти, бисквити и сладкарски изделия. Предимството да са производител и доставчик на различни селскостопански продукти, комбинирани с високи технологии, увеличи разнообразието на продуктите в индустрията.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Износ на качествени продукти</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p>Турция е не само в изгодно положение по отношение на съставките, използвани в сектора на сладкарските изделия, но също така предоставя добра възможност за своите производители и износители на сладкарски изделия, с нарастващия си потенциал в общия размер на пазара, нарастващо младо население, близост до пазарите за внос, и силен потенциал за растеж на туризма.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Тенденциите в производството на сладкарски изделия са тясно свързани с вътрешното и чуждестранното търсене. Производственият капацитет е много над вътрешното търсене и в резултат на това повечето средни и големи компании изнасят своите продукти.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Съчетание на модерна технология с традиционни методи на производство</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>Промяната на начина на живот и повишаването на здравното съзнание сред потребителите са забележителни тенденции, засягащи сектора. Потребителите изискват по-иновативни продукти. Затова редовно се въвеждат нови продукти на турския пазар за сладкарски изделия.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Секторът се превърна в един от най-важните подсектори на хранително-вкусовата промишленост, използвайки съвременни технологии, заедно с традиционните производствени методи. Турският сектор за захарни и шоколадови сладкарски изделия има най-модерната технология в Близкия изток, Балканите, Северна Африка, Прибалтика и Централна Азия. Турските продукти са по-широко диверсифицирани и с по-високо качество.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>По-високо качество на сладкарските изделия</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>Качеството е един от въпросите, на които турските износители дават приоритет. В резултат на интеграцията с Европейския съюз (ЕС) турските закони за храните се хармонизират със съответните директиви на ЕС, като се гарантира, че всички потребители имат достъп до безопасни продукти. Освен това Турция активно участва в Организацията на храните и земеделието / Световната здравна организация Codex Alimentarius Commission при установяването на международни стандарти. Много фирми прилагат системи за качество като HACCP или ISO 9000 стандарти, и се опитват да задоволят по-нататъшните изисквания на своите клиенти.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Износ на сладкарски изделия</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>Износът на захарни и шоколадови сладкарски изделия непрекъснато нараства между 2009 г. и 2016 г. и достига 719 хил. тона. Това забележително високо увеличение на количеството на износа несъмнено е постигнато благодарение на неотдавнашната модернизация и технологичните подобрения, реализирани в сектора.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Турските производители и износители на сладкарски изделия са високо оборудвани и отговарят на международните стандарти и потребителски предпочитания.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Ето няколко традиционни турски десерти, които не трябва да пропускате:</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Баклава</strong></p> <p>Баклава е класически десерт, който е добре познат в целия свят. Той е популярен в региона Левант, Гърция, Балканите и Близкия изток като цяло.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Въпреки че произходът му е неизвестен и много обсъждан, баклавата има своите корени в богатата турска кухня. Баклавата в турски стил се поднася най-често с чаша чай. Приготвят се и различни пълнежи като бадеми, орехи и шамфъстък. В източната част на Турция се използват шамфъстък, докато в Егейския регион бадемите са по-често срещани.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Рецепти с тънки слоеве тесто са често срещани в целия регион, включително турски десерт, наречен G&uuml;lla&ccedil;, направен с розова вода. Нещо повече, и баклава, и гюлач са едновременно основен десерт през месеца на Рамадан. Баклава се сервира в края на този месечен период на гладно. В Турция на фестивалът Рамадан или фестивалът на захарта, иначе известен още като Eid-ul-Fitr, баклавата е основния десерт, който се представя.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Турска наслада или Локум</strong></p> <p>Локумът е известен по целия свят с другото си име: Turkish Delight. Тези дъвчащи прозрачни квадратчета от захарен гел, вода и нишесте се предлагат в множество вкусове, с добавяне на есенции. Популярните аромати са например розова вода и мента. Понякога се добавя шам-фъстък, лешници или кайсии и се поръсва с пудра захар отгоре.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Смята се, че локумът е създаден в Турция от Хачи Бекир в края на 1776 година. Първоначално произведен с мед, меласа, вода и брашно, за разлика от локумът, който познаваме днес и за направата на който се използва нишесте и рафинирана захар.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Кюнефе</strong></p> <p>Кюнефе е специален десерт от района на Хатай на изток, по-специално град Антакия. Това е много популярен сладкиш в много други страни от Близкия Изток, които граничат с Турция.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Кичурите тесто се накисват в масло и се пекат със слой сирене между тях. Специалното сурово сирене е характерно за провинция Хатай и след като се изпече десертът се покрива с шамфъстък и орехи. Сервира се горещ, веднага след като се извади от фурната. Понякога се гарнира с каймак или топка сладолед.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Халва</strong></p> <p>В Турция се произвеждат много варианти на хaлва. Това е често срещан десерт в Близкия Изток, Индия и Централна Азия, който се предлага и като закуска.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Халвата е десерт, който включва няколко различни съставки и може да се прави с основа брашно или тахан.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><em>Тахан халвата</em></strong> обикновено се смесва с какао или по-често с шамфъстък. Разбира се, може да се предлага и в класически вид. Обикновената тахан халва се прави от сусамова паста, захар или мед и брашно и олио.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p>При нас, в <strong>онлайн магазина на Хелал</strong> или<strong> в нашата сладкарница в София &ndash; </strong><strong>&ldquo;</strong><strong>Антеп Баклава</strong><strong>&rdquo;</strong>, може да намерите <strong><em>разнообразие от турски десерти</em></strong>, изработени по традиционни рецепти, които пазят своя класически изпитан през поколенията вкус. Поръчайте от нас най-пресните и качествени сладкиши като баклава, локум, кадаиф, халва и още много други. Направете празника си специален или подсладете ежедневието си с качествени десерти от Ориента.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки