РЕЦЕПТИ

Кесадия с халал телешко и микс от сирена

Кесадия с халал телешко и микс от сирена

Въведение:

Кесадията е мексиканско ястие, което лесно може да се адаптира към халал кухнята. Тази рецепта комбинира сочна халал телешка кайма с разтопени сирена и ароматни подправки, обвити в мека тортила. Перфектна за бърз обяд или лека вечеря.


Необходими продукти (за 2 големи кесадии):

  • 300 г халал телешка кайма

  • 1 малка глава лук, нарязан на ситно

  • 1 скилидка чесън, пресована

  • 1/2 ч.л. червен пиперКесадия - Foodwiki - Takeaway.com

  • 1/2 ч.л. кимион

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 4 големи пшенични тортили (около 20-25 см диаметър)

  • 150 г микс от сирена (чедър, гауда, моцарела) настъргани

  • 1 с.л. зехтин или олио

  • Свежи листа маруля и домат за сервиране (по желание)

  • Сметана или кисело мляко за поднасяне (по желание)


Начин на приготвяне:

  1. Приготвяне на плънката:
    Загрей зехтина в тиган на средна температура. Запържи лука до омекване, добави чесъна и готви още 1 минута. Прибави телешката кайма, подправките, сол и пипер. Разбърквай и готви, докато каймата се запече и не остане розова. Отстрани от котлона.

  2. Сглобяване на кесадията:
    Вземи една тортила и поръси с част от настърганите сирена върху половината ѝ страна. Отгоре сложи равномерно телешката плънка, после още малко сирена и прегъни тортила на две.

  3. Готвене:
    Загрей тиган на средно-силна температура (без мазнина или с много малко олио). Постави кесадията и готви по 2-3 минути от всяка страна, докато сиренето се разтопи, а тортила стане златиста и хрупкава.

  4. Сервиране:
    Нарежи кесадията на триъгълници и сервирай с маруля, пресен домат и кисело мляко или сметана.


Съвети от Helal.bg:

  • Можеш да добавиш и други зеленчуци към плънката – например нарязан червен пипер, царевица или люта чушка, ако обичаш пикантно.

  • Използвай само сертифицирани халал продукти за гарантиране на качеството.

  • За вегетарианска версия замени каймата с гъби и черен боб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *