Полезно

ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТИ ЗА БАКЛАВА

Методите за приготвянето на баклава отдавна не са тайна, но все пак понякога е хубаво да разнообразите класическите рецепти. Затова сме ви приготвили списък с оригинални рецепти за баклава.

Коя е най-вкусната баклава? Колко време е нужно да отделите за приготвянето на домашна баклава? Как да разнообразите класическата рецепта за приготвяне на баклава? Отговорите на тези въпроси ще научите в следващите редове.

Най-вкусната баклава е тази, която е направена с любов и желание! Тайната на перфектната баклава е тя да е хрупкава, с тънки кори, с  добре разпределени ядки. Трябва да е умерено сиропирана и да има обем. Ето няколко чудесни рецепти, с които да разнообразите приготвянето на любимата ви баклава.

БАКЛАВА С ГОТОВИ КОРИ И ОРЕХИ

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Продукти за приготвянето на баклавата:

1 пакет кори за баница

125 г масло

1 и 1/2 ч.ч. орехови ядки

Сироп за баклавата:

5 г ванилия

3 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Разделете корите на две равни части. Едната част се поръсете с  50 г разтопено масло и половината орехи. Навийте ги на рулца. Направете същото и с останалата част от корите.

Направете сироп, като разтопите захарта във водата и добавите ванилия. След като заври сиропът, намалете котлона и оставете да се сгъсти. Оставете сиропът да изстине, докато дойде моментът за заливката.

Намажете тавичка с олио. Нарежете рулцата на парчета и ги наредете в тавичката. С останалата част от маслото намажете рулцата и ги сложете да се пекат във фурна, загрята на 180 градуса.

След като баклавата добие златиста коричка я извадете и оставете малко да изстине. След това я залейте с изстиналия сироп.

ДОМАШНА БАКЛАВА С ГОТОВИ КОРИ И ЛОКУМ

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

1 пакет фини кори

3 кутии розов локум

4 яйца

1/2 ч.ч захар

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. брашно

7 г бакпулвер

1 ч.ч. счукани орехи.

За сиропа:

3 ч.ч. захар

3 ч.ч. вода

20 г ванилия

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, олиото, брашното и бакпулвер, докато не получите гъста каша.

Два листа кори се намазняват и по широката част се нарежда локум, след това се слагат орехи и се маже със сместа с яйцата. Корите се завиват на руло. Така се процедира с всички кори, докато продуктите се изчерпят.

Баклавата се пече в загрята фурна до златисто. След това се залива с горещ сироп, приготвен от изброените продукти.

БАКЛАВА С ГОТОВИ КОРИ И КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

600 г орехи

300 г масло

500 г захар

2 ч.л. канела

100 г кокосови стърготини

1 лимон

1 литър вода

Начин на приготвяне:

Направете сироп, като разтопите захарта във водата и добавите лимонов сок.

Намажете с масло всички кори и ги наредете в намазнена тава. След това поръсете с орехи, канела и кокосови стърготини. Повторете до изчерпване на продуктите.

Намажете баклавата с масло, нарежете я и я сложете да се пече до златиста коричка в загрята фурна на 190 градуса.

Когато е готова, я оставете леко да изстине и залейте с приготвения сироп.

БАКЛАВА С ПЛЪНКА ОТ КЕКСОВО ТЕСТО С КАКАО И ОРЕХИ

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1 бакпулвер

1 с.л. какао

1 ч.ч. смлени орехи

За сиропа:

5 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Намажете тава с олио и наредете половината кори.

Смесете брашното с бакпулвера. Към тях добавете разбитите яйца, захарта, какаото и счуканите орехи. Разбийте сместа добре и я разпределете върху корите. Наредете и останалите кори.

Нарежете баклавата на парчета и поръсете с олио. Печете в загрята фурна до получаването на златиста коричка.

Пригответе сироп от водата и захарта и когато баклавата е готова,  залейте с него.

ДОМАШНА БАКЛАВА С ГОТОВИ КОРИ И КРЕМ

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

70 г смлени орехи

олио

За крема :

4 яйца

7 с.л. брашно

500 г прясно мляко

100 г масло

1/2 ч.ч. захар

За сиропа:

2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

25 г масло

Начин на приготвяне:

Сложете млякото, маслото и захарта да заврат. Разбийте яйцата и брашното, докато получите хомогенна смес. Налейте малко прясно мляко  и изсипете сместа в съда на котлона. Бъркайте крема, докато се сгъсти. Оставете сгъстения крем да поизстине.

В намазнена тава се слагат три кори, малко олио и крем. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.

Печете баклавата на предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час.

Докато се пече баклавата, пригответе сиропа. Залейте горещата изпечена баклава със сиропа. Поръсете със счукани орехи.

ПОСТНA БАКЛАВA

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

8 кори за баница

1 ч.ч. орехи

150 г маргарин

1/2 ч.ч. захар

2 с.л. лимонова кора

2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Намажете 8 броя кори с маргарин, който да е със стайна температура.

Поръсете всяка кора със смлени орехи, захар, настъргани лимонови кори и канела.

Завийте ги на рулца. Поставете ги в намазнена тавичка и ги изпечете до златисто. След като изстинат, поръсете ги с пудра захар.

ШОКОЛАДОВА БАКЛАВА

Брой порции: 8

Време за приготвяне: 45 минути

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

250 г орехи

1 шоколад

1 ч.л. канела

1 пакетче масло

щипка индийско орехче

За сиропа:

1 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

1 лимон

Начин на приготвянe:

Настържете шоколада и добавете канелата към него. Поръсете с орехи и шоколадовата смес всяка една кора. След като поръсите всички кори, наредете ги в намаслена тава.

След това нарежете баклавата с остър нож на парчета и я залейте с разтопено масло. Печете във фурна на 200 градуса, докато коричката не стане златиста.

Докато се пече баклавата, пригответе сиропа. В подходяща тенджера сложете водата и захарта да заврат за 10 минути. Добавете лимоновия сок и настъргана лимонова кора и оставете да поври още 2 минути.

Извадете баклавата от фурната, поръсете с малко индийско орехче и оставете леко да се охлади. След това залейте със сиропа.

Има още много и най-различни рецепти за приготвяне на баклава в домашни условия. Не забравяйте, че колкото повече отлежава баклавата, толкова по-вкусна става. Когато започне да изсъхва, означава, че вече не е годна за консумиране.

Насладете се на приготвените от вас прясно изпечени баклави със семейството и приятели си. Ако пък времето ви е оскъдно, но искате да имате качествена и вкусна баклава на трапезата, може да поръчате от нашия онлайн магазин. Предлагаме разнообразие от ръчно приготвени баклави и кадаиф в различни по големина кутии. Уникалният им вкус ще ви накара да искате още от тези неустоими лакомства.