Полезно

ТРАДИЦИОННАТА ТУРСКА БАКЛАВА И РЕЦЕПТА ЗА ПРИГОТВЯНЕТО Й

Как да разпознаете качествената  традиционна турска баклава и как да си я направите в домашни условия

Ще ви отведем на кулинарно пътешествие, което ще ви запознае с традиционната турска баклава и ще ви разкрием начин за приготвянето й.

Баклавата е прекрасен ароматен десерт с шам-фъстък или орехи. Ако обичате сладкото, значи ще се влюбите в това сладко изкушение. Докато турската сладкарска традиция е неописуемо огромна, баклавата се откроява като любимия десерт на турците. Баклавата е богат, плътен сладкиш, изработен от слоеве тънко точени кори, пълни с нарязани ядки и подсладени със захарен сироп.

Сладкишът е традиционен за Турция, но е почти толкова популярен и в Централна и Югоизточна Азия. Баклавата е любим десерт и в България, подходящ за всякакъв тип празненства и поводи.

За това се съди по статистиката и голямото търсене на рецептите за традиционна баклава и нейните най-различни възможни разновидности.

В Турция баклавата е сладко лакомство, с което се посрещат гостите и приятелите на домакините и присъства като почерпка за добре дошли на всякакви поводи, от вечери до сватби, срещи и празници.

Този традиционен десерт от фино точени кори, наслоени с нарязан шам-фъстък, напоен със захарен сироп, блести в тави, представени в искрящи витрини, облицоващи основните пътни артерии на Истанбул. Но с безброй избори как да разберете, че сте открили най-вкусната и автентична баклава?

Тайната на истинската баклава най-добре я знаят майсторите на този автентичен турски десерт. Те са тези, които пазят традициите и го приготвят всеки ден от зори до здрач, за да се насладят хората на вкуса му. Ако искате да опитате истинската баклава, може да си поръчате от нашия онлайн магазин и тя ще бъде доставена до вратата на дома или офиса ви, като можете да бъдете сигурни, че е ръчно направена от нашите майстори с много любов. За поръчки и повече информация: https://helal.bg/category/baklavi-vidove-cena-kachestvo-dostavka-poruchki-online.

Но все пак ще ви издадем по какво може да разпознаете истинската баклава.

Правилно приготвената баклава не трябва да бъде болезнено сладка или угояваща. Трябва да знаете, че всъщност баклавата съдържа много протеини от ядките и това я прави много хранителна. Ето как да забележите най-добрата баклава:

  • Цветът на баклавата трябва да е ярко жълт и лъскав на външен вид.
  • Перфектната турска баклава трябва да ухае на масло и да има вкус на масло.
  • Прясно приготвената баклава трябва да е хрупкава. Може да проверите това, като я пробиете с вилица.
  • Баклавата е многопластов десерт, направен от 30-40 слоя тънки фини кори като юфка. Всеки лист е точен толкова тънко, че можете да прочетете вестник през него.
  • Ядки: шам-фъстъкът трябва да бъде с най-високо качество – избран и с един размер. Може да бъде приготвена и с орехи.
  • Сладкият сироп за баклава никога не трябва да капе, когато се вземе парче или нарязва баклавата. Таблата с баклава трябва да е суха, без събрана локва или басейн от сироп. По същия начин, ако си отрежете парче баклава, не трябва от него да изтича сироп върху чинията ви.
  • Захарният сироп също не трябва да бъде твърде сладък.
  • Баклавата трябва да се пази от 15 до 20 дни, въпреки че е най-добра в първите няколко дни, след като е направена.
  • Време за дъвчене – всяка хапка от баклавата трябва да се дъвче 5 до 6 пъти.
  • Насладете се на баклава с прясна лимонада или турски черен чай – по всяко време на деня тази комбинация ще ви освежи и зареди с енергия.

КАК ДА СЕ НАСЛАДИМ НА БАКЛАВАТА

За посветените яденето на баклава има свои собствени правила. Разделянето на горния и долния слой или рязането през парчетата с форма на таблетка с нож или вилица определено не е правилният начин да се насладите на този сладкиш. Разбираемо е, че бихте искали веднага да хапнете от неустоимия ви любим десерт. Но вместо това първо трябва  да изследвате славната гледка на баклавата в чинията си, след което да отчупите част от парчето с вилицата си по такъв начин, че една трета от парчето да е зад вилицата, а другите две трети да са обърнати към вас. Това е така, за да не се счупи  парчето на две.

Разчупването, направено от вилицата, докато прониква в хрупкавите слоеве, е друго удоволствие, което не бива да се оставя незабелязано. Докато повдигате парчето до устата си, трябва да спрете, за да усетите аромата – който трябва да бъде доминиран от прекрасния аромат на варено масло. Накрая го пускате в устата си и преживяването с баклава е пълно, тъй като ароматът прониква в небцето ви. Ако няма хрускане, когато вилицата и зъбите ви проникнат в баклавата, тогава тя е застояла. Добре направената баклава трябва да се топи в устата и не трябва да бъде прекалено сладка или сиропирана. И ако получите киселини след това, сменете доставчика си, защото това означава, че те не използват най-качествените съставки.

РЕЦЕПТА ЗА ТРАДИЦИОННА ТУРСКА БАКЛАВА

Време за приготвяне: 90 мин.

Порции: 15

Необходими продукти:

1/2 бр.лимон

2 ч.ч.орехови ядки смлени/ или шам-фъстък

3 бр.яйца

4 ч.ч.вода

4 ч.ч.захар

1 ч.л.сол

1 ч.л.оцет

200 мл олио

125 гр.краве масло

10 гр.бакпулвер

250 мл краве прясно мляко

200 гр.царевично нишесте

1 кг брашно

Начин на приготвяне:

Замесете тесто от брашното, прясното мляко, яйцата, оцет, цол, бакпулвер и олио. Направете руло и го разделете на 21 части. От всяка час наточете тънка кора с големина на чинийка за кафе.

Разделете корите на три места по седем кори. Като започнете от първата група, вземете една кора и я поръсете с царевично нишесте. После сложете следващата върху нея, поръсете отново и така докато наложите всичките седем. След това разточете всичките седем на една кора.

Тази голяма кора поставете на дъното на намаслена тава. Поръсете равномерно с орехите.

След това наредете втората група кори, като ги разточите по същия начин. Поръсете отново с орехи и сложете и третата група.

Нарежете на парчета с остър нож и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса. Печете до получаването на златист цвят.

Пригответе сироп от захарта и водата. Добавете и изстискания лимонов сок.

След като баклавата леко изстине, залейте със сгъстения захарен сироп.

Може да гарнирате със натрошен шам-фъстък.

Ние от Хелал държим на качеството на продуктите, които предлагаме. Всяка една баклава или кадаиф е изработена по автентична турска или ливанска рецепта със свежи суровини с доказан произход. Пресни баклави, халви, ядки и фурми и още много разнообразни продукти за вашия дом или офис може да намерите при нас: https://helal.bg/.