Полезно

ВСИЧКО ЗА ТУРСКИЯ ЛОКУМ

Научете повече за едно от най-сладките турски изкушения.

Както знаете, турската култура и турската кухня имат богата история. Локумът винаги е един от ключовите участници в тази култура и става все по-популярен десерт и в света.

Локумът в турската култура

Локумът е в центъра на живота в Турция. Понякога се сервира с турско кафе, за да се направи добра комбинация и се сервира в чинийката с кафето. Сервирането на този малък вкусен десерт е начин да се покаже на хората гостоприемство, любов, доброта и едно от популярните местни сладки почерпки. В турската култура този десерт се поднася по време на семейни посещения, празненства, ислямски молитвени събития и церемонии. Хората консумират този десерт както в тъжни, така и в щастливи времена, ето защо казваме, че е в центъра на ежедневието.

Кратка история на локума

Локумът се наследява от кухни на Анатолийската империя Селджук и Османската империя. Най-вече се смята, че „локум“ идва от „Rahat-ul hukum“, което означава „облекчаване на гърлото“. Хората в Анадола са влюбени в този десерт от 15 век. В началото медът и пекмезът (концентриран гроздов сироп) са се използвали като подсладители, а брашното се е използвало като стабилизатор.

Според много източници изобретателят на насладата е Sekercibasi Muhittin Haci Bekir Efendi. Причината е, че Хачи Бекир Ефенди е направил локума с нова техника. Той използва нишесте и рафинирана захар, за да направи неустоим десерта, който ни е познат и днес.

През 18 век локумът е донесен от английски турист в Европа и след това е описан като „турски десерт“ и „турска наслада“. Европейците, особено англичаните, много го харесали  и той бързо се разпространил в света.

Какво е локумът?

Като проста дефиниция това е желирано сладкарско изделие. Произвежда се главно от царевично нишесте и захар. Нещо повече, в турския хранителен кодекс има описание  за турската наслада. Като цяло има някои стандарти за създаването на този десерт.

Видове турски локум

Можете да намерите стотици различни турски изкушения в магазините в Истанбул и Турция. Нека видим някои специални видове локум:

  • Зарешкли локум с шамфъстък, стафида и нар
  • Локум с нуга, кокос и шамфъстък
  • Локум с шафран и шамфъстък
  • Локум с шоколад и шамфъстък
  • Локум Султан сърма с нуга шамфъстък и шоколад
  • Локум с кадаиф, мед и шамфъстък
  • Локум с аромат на роза

Вижте всички тези видове невероятен локум  и още на страницата ни: https://helal.bg/category/turski-lokum

Качество на локума

По принцип най-важните параметри за качество са мекотата и еластичността. Освен това локумът не трябва да бъде твърде твърд и твърде мек. Друг важен момент е дъвченето –при него не трябва да се усеща, че десертът е лепкав и твърд.

Съхранение

Съхраняването на локума е важно. Първо, дръжте го далеч от слънчевата светлина и го съхранявайте на хладно и сухо място.

Можете да го съхранявате в затворен съд при стайна температура под 20 ° C. От друга страна, ако има сметана, можете да го съхранявате в хладилник (4-8 ° C). Ако  климатът е твърде горещ, трябва да го съхранявате в хладилник. Преди да консумирате, го извадете от хладилника и изчакайте 10-20 минути, за да може текстурата да е подходяща за консумация.

Влошаване на качествата на локума

Не се очаква влошаване на микробите за обикновения локум поради ниската му водна структура. От друга страна, това може да се случи за локума със сметана или с ядки. Така че добавянето на орех или сметана може да повлияе на срока на годност. Рядко може да се наблюдава растеж на мухъл или бактерии при тези изкушения. Причината обикновено е съхраняването при неподходящи температурни условия.

Освен това, ако локумът е на открито, повърхността му става лепкава или суха в зависимост от околната среда. Така че, той трябва внимателно да се съхранява в пакет или буркан.

Срок на годност на локума

Преди да купите, трябва да проверите датата на изтичане. Ако пакетът е затворен, можете да го съхранявате до датата на изтичане. Освен това прочетете информацията по-долу, за да научите какво да правите след отварянето.

Ако си купите обикновен локум, можете да го съхранявате за около 6 месеца. Този период обаче зависи от съдържанието му. Особено съдържанието на сметана и ядки може да намали срока на годност. Ако си купите съсирена сметана, трябва да консумирате след 3 дни. Ако съдържа само орех, а не съсирен крем, това може да се удължи до 1 седмица.

Хранителна стойност на локума и полезен ли е за организма?

Едно парченце локум съдържа около 40ккал, което е значително много. Това означава, че 100грама са около 320ккал. Това зависи и какъв вид е десерта, дали има добавени ядки или сметана.

Локумът съдържа въглехидрати, които дават голяма енергия на организма. Те идват от глюкозата и нишестето и подсилват имунната система.

Локумът е известен и с това, че подпомага лечението на инфекциозни болести и бронхит.

Здравословен ли е локумът?

Локумът е много популярна наслада в турската култура. Например турското кафе с локум е фантастична комбинация. Поднася се при традиционните празници, топло посрещане или да се отдаде чест на някого.

Едно е важно – ако го консумирате правилно (едно парченце с кафето), няма да ви навреди. И това е начинът на консумиране в турската култура.

Както всяка храна, ако прекалявате с нея, тялото ви ще я превърне в мазнини. Така че, консумацията на повече локум означава наддаване на тегло като при другите десерти. Има минимум 80% захароза. Както знаете, консумацията на рафинирана захар не е наистина добър начин за приемане на захар. Здравословният начин е да се консумира натурална захар директно от храните.

Какво да проверите, когато купувате локум?

  • Не купувайте, ако съдържа глюкозен сироп. Има някои десерти, направени от фруктоза. Те не се препоръчват.
  • Не купувайте, ако съдържа боя за храна.
  • Избирайте пакетирани продукти или надеждни магазини.
  • Задължително проверете датата на изтичане на срока на годност.
  • Ако планирате да го консумирате след време, купете си вакуумиран локум, който да е без крем.

Съдържа ли локумът желатин?

Както знаете, желатинът е вид протеин, получен от животни като говеда, свине и риби. И така, този протеин прави желатинизация. Използва се главно в желета, ружа, сладкиши, кисели млека, пудинги и торти.

Мюсюлманите обикновено не консумират продукти с произход от прасета. Ако желатинът идва от прасе, тази храна не може да бъде категоризирана като „халал“. Освен това той също не е подходящ за вегани, тъй като е с животински произход.

Като цяло желатинът не се използва в турския локум. Но можете да видите, че други страни, особено на Балканите и Европа, използват желатин, за да при направата на някои десерти.. Съставките на храната обаче трябва да бъдат проверени, преди да ги купите. Можете да видите пълното съдържание в секцията „Съставки“ на пакета.

Рецепти с локум

Освен самостоятелно този пленителен десерт се консумира и като се включва в много различни рецепти, като ги прави впечатляващи и вкусни. Вижте повече за това как да си направите сами локум и няколко интересни рецепти, които сме Ви подготвили тук.

Ние, от Хелал, предлагаме голямо разнообразие от качествени турски локуми на достъпна цена. Те са винаги пресни и изключително полезни и вкусни. Поръчайте от нашия онлайн магазин и тези прекрасни десерти ще бъдат доставени до Вашия дом. Вижте повече на страницата ни: https://helal.bg/category/turski-lokum.