blank

ФУРМИ

blank
затвори

Deglet Nour фурми от Тунис 5 kg + класическо турско кафе BayramEfendy 1 kg

70.99 лв.
Купи
blank
затвори

Промоционален пакет 5 кг Фурми Сорт Medjool + 24 бр. Sultan Cola

109.99 лв.
Купи
blank
затвори

Промоционален пакет 5 кг Фурми Сорт Medjool + 24 бр. Sultan Power

109.99 лв.
Купи
blank
затвори

Фурми Medjool от Палестина размер M 1 кг + Подарък 1 бр. Тонизираща Напитка Sultan Power с черен кимион

16.99 лв.
Купи
blank
затвори

Насипни фурми Deglet Nour – без костилка 500г./ 1кг./ 5кг.

5.49 лв.
Купи
blank
затвори

Фурма вид Deglet Nour, 1 кг

14.00 лв.
Купи
blank
затвори

Фурма вид Багдад- 1кг.

15.00 лв.
Купи
blank
затвори

Фурма вид Сук’и- 1кг.

25.00 лв.
Купи
blank
затвори

Фурма вид Аджуа- 1 кг.

49.99 лв.
Купи
blank
затвори

Фурма вид Medjool размер L – 0.500 кг

9.49 лв.
Купи

ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПЛОДОВЕ

Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници – все жители в места, където храната е оскъдна, а условията – екстремни.

blank

Фурмите от сорта МЕДЖУЛ са меки, месести и буквално се топят в устата. Този сорт се бере на ръка и се смята, че е най-трудоемък за отглеждане, защото различните плодчета узряват напълно по различно време. Познават се по плътния махагоново-кафяв цвят и отчетливите, лъщящи гънки по повърхността. Това е моментът, в който хранителната им стойност е най-висока. Меджул се счита за най-благородния от всички сортове, защото дава най-едрите и сочни плодове, с най-осезаемия карамелен аромат.

ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПЛОДОВЕ

blank

СУК'И

Плодът е кафяв, но захарта се събира в краищата, и те стават жълто-бели. Има плътна вътрешност и високо съдържание на фибри. Той е предпочитан от диабетиците вид поради ниското си съдържание на захар. Може да се консумира заедно с тахан. Арабите ги консумират с традиционното си кафе.
blank

ХУДРИ

Това е кафяв и средно голям сорт. Вкусът му е отличителен и плътен, а сладостта е интензивна. Нито е твърде твърд, нито е твърде мек, със средна консистенция. Това е един от предпочитаните видове, които се предлагат по време на посещенията на Хадж и Умра. Отглежда се в Медина и околностите.
blank

БАГДАТ

Фурмите са жълтеникави на цвят, с приятен аромат и средна сладост. Този вид фурми са меки и са известни са като фурмите на Багдад. Препоръчва се за тези, които обичат фурмите с лека консистенция.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ФУРМИТЕ

 • Една чаша фурми съдържа около 400 калории, 27% от препоръчотелната доза калий и 48% от необходимите ни фибри.

 • Фурмите съдържат калций, магнезий, цинк, желязо, мед и други минерали, които понижават кръвното налягане.

 •  Фурмите са богати на полифеноли- антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

 • Много малък брой хора са алергични към фурмите.

 • Съществуват над 200 различни вида фурми.

 • Поради многобройните начини за използване на палмовото дърво и неговите плодове, то е наричано “дървото на живота” в Средния изток. В Саудитска Арабия и Палестина то е национален символ.

 • Фурмите са култивирани официално преди около 8000 години в земите на днешния Ирак.
 • Семената им могат да издържат десетилетия наред, очаквайки подходящи условия за развитие.
 •  Дървото на фурмата има нужда от поне 100 дни при температура от 38 градуса по Целзий, за да създаде плодове с най-добро качество.

 • Около 3% от фермите на Земята са покрити с палмови дървета фурми, което в годишно производство се равнява на 4 милиона тона.

 • По-голямата част от фурмите в САЩ се отглеждат в долината Коачела в Калифорния.

 • Ниското съдържане на вода и високото съдържание на захар осигуряват на фурмите дълъг срок на годност без консерванти.

 • Независимо от това, че са много богати на захари (около 93 г на една чаена чаша) много от видовете фурми имат нисък гликемичен индекс.

 • Древните хора от Месопотамия са смятали фурмите за мощен афродизиак. За тях фурмата е символ на богинята Ищар, прототип на гръцките Венера и Афродита.

blank

АДЖУА

През последните години са публикувани много изследвания и научни статии за фурмите на Аджуа. В тези изследвания е определен защитния ефект на Аджуа срещу рак, който е едно от най-често срещаните заболявания на нашия век. Благодарение на флавоноидните си гликозиди, тя показва антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Също така захарта, която съдържа е полезна за пациенти с диабет тип 2.
blank

МЕШРУК

Фурмитe ca eдин oт oнeзи плoдoвe, кoитo ca хeм ужacнo вкуcни, хeм изключитeлнo пoлeзни зa нaшeтo здрaвe. Cлaдкoтo лaкoмcтвo e дoбър изтoчник нa витaмини и минeрaли и в cъщoтo врeмe e ecтecтвeн зaмecтитeл нa рaфинирaнaтa зaхaр и пoдcлaдитeлитe, зaрaди кoeтo ce прeпoръчвa oт мнoгo мeдицинcки cпeциaлиcти. Ocвeн тoвa фурмитe cъдържaт мнoгo витaмини, ocoбeнo витaмини В5 и В6, витaмин A.
blank

САФАУИ

Фурмитe ca вaжeн изтoчник нa eнeргия и в тoвa oтнoшeниe прeвъзхoждaт вcички ocтaнaли плoдoвe. Нo имa и другo — в плoдoвeтe нa финикoвaтa пaлмa ce cъдържaт aбcoлютнo вcички витaмини, c изключeниe нa витaмин E. В cъcтaвa им учacтвaт и мнoгo минeрaли и микрoeлeмeнти кaтo фocфoр, кaлций, мaгнeзий, тaнин, жeлязo, йoд, цинк, мeд и др., кaктo и цeли 23 нeзaмeними aминoкиceлини, кoитo oтcъcтвaт в пoвeчeтo плoдoвe.
blank

МЕДЖУЛ

Фурмите "Medjoul", които са първи клас сред фурмите са водещи на световния пазар за фурми. Всяка фурма тежи приблизително от 20 до 30 грама. Отгледани по най-добрия начин за да задоволят потребностите на всички хора по света, като отдават необходимото качество и вкусови качества от земите на Палестина. Фурмитe cъдържaт пoлифeнoли, кoитo игрaят вaжнa рoля в лeчeниeтo нa зaбoлявaния кaтo рaк, ocтeoпoрoзa и cърдeчнocъдoви бoлecти.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

blank
 • Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето.
 • Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях.
 • Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията.
 • Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.
 • Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване.
 • Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.
 • Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.
 • Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.
 • Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.
 • Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад.
 • Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес.