ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПЛОДОВЕ

 

Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

 

Фурмите от сорта МЕДЖУЛ са меки, месести и буквално се топят в устата. Този сорт се бере на ръка и се смята, че е най-трудоемък за отглеждане, защото различните плодчета узряват напълно по различно време. Познават се по плътния махагоново-кафяв цвят и отчетливите, лъщящи гънки по повърхността. Това е моментът, в който хранителната им стойност е най-висока. Меджул се счита за най-благородния от всички сортове, защото дава най-едрите и сочни плодове, с най-осезаемия карамелен аромат.

ФУРМИ ВИДОВЕ

СУК'И

Плодът е кафяв, но захарта се събира в краищата, и те стават жълто-бели. Има плътна вътрешност и високо съдържание на фибри. Той е предпочитан от диабетиците вид поради ниското си съдържание на захар. Може да се консумира заедно с тахан. Арабите ги консумират с традиционното си кафе.

ХУДРИ

Това е кафяв и средно голям сорт. Вкусът му е отличителен и плътен, а сладостта е интензивна. Нито е твърде твърд, нито е твърде мек, със средна консистенция. Това е един от предпочитаните видове, които се предлагат по време на посещенията на Хадж и Умра. Отглежда се в Медина и околностите.

БАГДАТ

Фурмите са жълтеникави на цвят, с приятен аромат и средна сладост. Този вид фурми са меки и са известни са като фурмите на Багдад. Препоръчва се за тези, които обичат фурмите с лека консистенция.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ФУРМИТЕ

 • Една чаша фурми съдържа около 400 калории, 27% от препоръчотелната доза калий и 48% от необходимите ни фибри.

 • Фурмите съдържат калций, магнезий, цинк, желязо, мед и други минерали, които понижават кръвното налягане.

 •  Фурмите са богати на полифеноли- антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

 • Много малък брой хора са алергични към фурмите.

 • Съществуват над 200 различни вида фурми.

 • Поради многобройните начини за използване на палмовото дърво и неговите плодове, то е наричано “дървото на живота” в Средния изток. В Саудитска Арабия и Палестина то е национален символ.

 • Фурмите са култивирани официално преди около 8000 години в земите на днешния Ирак.
 •  Семената им могат да издържат десетилетия наред, очаквайки подходящи условия за развитие.
 •  Дървото на фурмата има нужда от поне 100 дни при температура от 38 градуса по Целзий, за да създаде плодове с най-добро качество.

 • Около 3% от фермите на Земята са покрити с палмови дървета фурми, което в годишно производство се равнява на 4 милиона тона.

 • По-голямата част от фурмите в САЩ се отглеждат в долината Коачела в Калифорния.

 • Ниското съдържане на вода и високото съдържание на захар осигуряват на фурмите дълъг срок на годност без консерванти.

 • Независимо от това, че са много богати на захари (около 93 г на една чаена чаша) много от видовете фурми имат нисък гликемичен индекс.

 • Древните хора от Месопотамия са смятали фурмите за мощен афродизиак. За тях фурмата е символ на богинята Ищар, прототип на гръцките Венера и Афродита.

АДЖУА

През последните години са публикувани много изследвания и научни статии за фурмите на Аджуа. В тези изследвания е определен защитния ефект на Аджуа срещу рак, който е едно от най-често срещаните заболявания на нашия век. Благодарение на флавоноидните си гликозиди, тя показва антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Също така захарта, която съдържа е полезна за пациенти с диабет тип 2.

МЕШРУК

Фурмитe ca eдин oт oнeзи плoдoвe, кoитo ca хeм ужacнo вкуcни, хeм изключитeлнo пoлeзни зa нaшeтo здрaвe. Cлaдкoтo лaкoмcтвo e дoбър изтoчник нa витaмини и минeрaли и в cъщoтo врeмe e ecтecтвeн зaмecтитeл нa рaфинирaнaтa зaхaр и пoдcлaдитeлитe, зaрaди кoeтo ce прeпoръчвa oт мнoгo мeдицинcки cпeциaлиcти. Ocвeн тoвa фурмитe cъдържaт мнoгo витaмини, ocoбeнo витaмини В5 и В6, витaмин A.

САФАУИ

Фурмитe ca вaжeн изтoчник нa eнeргия и в тoвa oтнoшeниe прeвъзхoждaт вcички ocтaнaли плoдoвe. Нo имa и другo — в плoдoвeтe нa финикoвaтa пaлмa ce cъдържaт aбcoлютнo вcички витaмини, c изключeниe нa витaмин E. В cъcтaвa им учacтвaт и мнoгo минeрaли и микрoeлeмeнти кaтo фocфoр, кaлций, мaгнeзий, тaнин, жeлязo, йoд, цинк, мeд и др., кaктo и цeли 23 нeзaмeними aминoкиceлини, кoитo oтcъcтвaт в пoвeчeтo плoдoвe.

МЕДЖУЛ

Фурмите "Medjoul", които са първи клас сред фурмите са водещи на световния пазар за фурми. Всяка фурма тежи приблизително от 20 до 30 грама. Отгледани по най-добрия начин за да задоволят потребностите на всички хора по света, като отдават необходимото качество и вкусови качества от земите на Палестина. Фурмитe cъдържaт пoлифeнoли, кoитo игрaят вaжнa рoля в лeчeниeтo нa зaбoлявaния кaтo рaк, ocтeoпoрoзa и cърдeчнocъдoви бoлecти.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

 • Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето.
 • Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях.
 • Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията.
 • Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.
 • Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване.
 • Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.
 • Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.
 • Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.
 • Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.
 • Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад.
 • Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес.

ПРОДУКТИ

Фурми

Шоко-фурми микс в метална подаръчна кутия
НОВПрепоръчан
TANGESIR CHOCOLATE DATE Фирма TALASHGARAN TANGESIR LIAN CO-OPERATIVE CO., TANGESIR DATE PRODUCTS  със ...
от 10,99 лв.
Шоко-фурми с бадем Tangesir 150 gr
НОВПрепоръчан
TANGESIR CHOCOLATE DATE Фирма TALASHGARAN TANGESIR LIAN CO-OPERATIVE CO., TANGESIR DATE PRODUCTS  със ...
4,99 лв.
Сушени смокини - насипни
НОВПрепоръчан
Смокините са плод с високи хранителни стойности. От всички плодове те съдържат най-много калций, 100 г сушени ...
от 3,50 лв.
Сушена кайсия жълта размер Jumbo - насипно
НОВПрепоръчан
Сушени кайсии от органично земеделие. Не третирани със серен диоксид, поради което са тъмнокафяви – свежият ...
от 1,99 лв.
Сушена кайсия тъмнокафява размер Jumbo - насипно
НОВПрепоръчан
Сушени кайсии от органично земеделие. Не третирани със серен диоксид, поради което са тъмнокафяви – свежият ...
от 3,00 лв.
Фурма вид Medjool размер L
НОВПрепоръчан
Фурмите "Medjool", които са първи клас сред фурмите са водещи на световния пазар за фурми. Всяка фурма тежи ...
от 9,99 лв.
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки