ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПЛОДОВЕ

 

Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

 

Фурмите от сорта МЕДЖУЛ са меки, месести и буквално се топят в устата. Този сорт се бере на ръка и се смята, че е най-трудоемък за отглеждане, защото различните плодчета узряват напълно по различно време. Познават се по плътния махагоново-кафяв цвят и отчетливите, лъщящи гънки по повърхността. Това е моментът, в който хранителната им стойност е най-висока. Меджул се счита за най-благородния от всички сортове, защото дава най-едрите и сочни плодове, с най-осезаемия карамелен аромат.

ВИДОВЕ ФУРМИ

СУК'И

Плодът е кафяв, но захарта се събира в краищата, и те стават жълто-бели. Има плътна вътрешност и високо съдържание на фибри. Той е предпочитан от диабетиците вид поради ниското си съдържание на захар. Може да се консумира заедно с тахан. Арабите ги консумират с традиционното си кафе.

ХУДРИ

Това е кафяв и средно голям сорт. Вкусът му е отличителен и плътен, а сладостта е интензивна. Нито е твърде твърд, нито е твърде мек, със средна консистенция. Това е един от предпочитаните видове, които се предлагат по време на посещенията на Хадж и Умра. Отглежда се в Медина и околностите.

БАГДАТ

Фурмите са жълтеникави на цвят, с приятен аромат и средна сладост. Този вид фурми са меки и са известни са като фурмите на Багдад. Препоръчва се за тези, които обичат фурмите с лека консистенция.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

 • Една чаша фурми съдържа около 400 калории, 27% от препоръчотелната доза калий и 48% от необходимите ни фибри.

 • Фурмите съдържат калций, магнезий, цинк, желязо, мед и други минерали, които понижават кръвното налягане.

 •  Фурмите са богати на полифеноли- антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

 • Много малък брой хора са алергични към фурмите.

 • Съществуват над 200 различни вида фурми.

 • Поради многобройните начини за използване на палмовото дърво и неговите плодове, то е наричано “дървото на живота” в Средния изток. В Саудитска Арабия и Палестина то е национален символ.

 • Фурмите са култивирани официално преди около 8000 години в земите на днешния Ирак.
 •  Семената им могат да издържат десетилетия наред, очаквайки подходящи условия за развитие.
 •  Дървото на фурмата има нужда от поне 100 дни при температура от 38 градуса по Целзий, за да създаде плодове с най-добро качество.

 • Около 3% от фермите на Земята са покрити с палмови дървета фурми, което в годишно производство се равнява на 4 милиона тона.

 • По-голямата част от фурмите в САЩ се отглеждат в долината Коачела в Калифорния.

 • Ниското съдържане на вода и високото съдържание на захар осигуряват на фурмите дълъг срок на годност без консерванти.

 • Независимо от това, че са много богати на захари (около 93 г на една чаена чаша) много от видовете фурми имат нисък гликемичен индекс.

 • Древните хора от Месопотамия са смятали фурмите за мощен афродизиак. За тях фурмата е символ на богинята Ищар, прототип на гръцките Венера и Афродита.

АДЖУА

През последните години са публикувани много изследвания и научни статии за фурмите на Аджуа. В тези изследвания е определен защитния ефект на Аджуа срещу рак, който е едно от най-често срещаните заболявания на нашия век. Благодарение на флавоноидните си гликозиди, тя показва антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Също така захарта, която съдържа е полезна за пациенти с диабет тип 2.

МЕШРУК

Фурмитe ca eдин oт oнeзи плoдoвe, кoитo ca хeм ужacнo вкуcни, хeм изключитeлнo пoлeзни зa нaшeтo здрaвe. Cлaдкoтo лaкoмcтвo e дoбър изтoчник нa витaмини и минeрaли и в cъщoтo врeмe e ecтecтвeн зaмecтитeл нa рaфинирaнaтa зaхaр и пoдcлaдитeлитe, зaрaди кoeтo ce прeпoръчвa oт мнoгo мeдицинcки cпeциaлиcти. Ocвeн тoвa фурмитe cъдържaт мнoгo витaмини, ocoбeнo витaмини В5 и В6, витaмин A.

САФАУИ

Фурмитe ca вaжeн изтoчник нa eнeргия и в тoвa oтнoшeниe прeвъзхoждaт вcички ocтaнaли плoдoвe. Нo имa и другo — в плoдoвeтe нa финикoвaтa пaлмa ce cъдържaт aбcoлютнo вcички витaмини, c изключeниe нa витaмин E. В cъcтaвa им учacтвaт и мнoгo минeрaли и микрoeлeмeнти кaтo фocфoр, кaлций, мaгнeзий, тaнин, жeлязo, йoд, цинк, мeд и др., кaктo и цeли 23 нeзaмeними aминoкиceлини, кoитo oтcъcтвaт в пoвeчeтo плoдoвe.

МЕДЖУЛ

Фурмите "Medjoul", които са първи клас сред фурмите са водещи на световния пазар за фурми. Всяка фурма тежи приблизително от 20 до 30 грама. Отгледани по най-добрия начин за да задоволят потребностите на всички хора по света, като отдават необходимото качество и вкусови качества от земите на Палестина. Фурмитe cъдържaт пoлифeнoли, кoитo игрaят вaжнa рoля в лeчeниeтo нa зaбoлявaния кaтo рaк, ocтeoпoрoзa и cърдeчнocъдoви бoлecти.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

 • Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето.
 • Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях.
 • Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията.
 • Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.
 • Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване.
 • Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.
 • Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.
 • Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.
 • Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.
 • Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад.
 • Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес.

ПРОДУКТИ

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки