Полезно, РЕЦЕПТИ

Агнешко с билки и зеленчуци по традиционен начин

Агнешко с билки и зеленчуци по традиционен начин

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо (от бут или плешка), нарязано на парчета

3 с.л. зехтин или слънчогледово олио

 

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 голяма глава лук, нарязана на ситно

2 моркова, нарязани на кръгчета

2 чушки (червена и зелена), нарязани на ивички

3 домата, настъргани или нарязани на кубчета

1 връзка пресен магданоз, нарязан

1 връзка пресен джоджен (мента), нарязан

1 чаена лъжичка сух риган

1 чаена лъжичка кимион

Сол и черен пипер на вкус

1 чаша бульон (зеленчуков или пилешки)

1 лимон (сокът от него)

Приготвяне:

Подготовка на месото:
Измийте агнешкото месо добре и го подсушете с кухненска хартия. Подправете го със сол, черен пипер, кимион и риган. Оставете месото да поеме ароматите за около 30 минути.

Запържване:
В голяма тенджера загрейте зехтина или олиото. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете до златисто. След това добавете агнешкото месо и го запържете от всички страни до приятен златист загар.

Добавяне на зеленчуците:
Добавете нарязаните моркови и чушки към месото и разбъркайте. След 5 минути добавете настърганите домати и оставете ястието да къкри на слаб огън, докато доматите омекнат и се образува сос.

Добавяне на течност и подправки:
Залейте с бульона и оставете да заври. Намалете огъня и похлупете тенджерата. Оставете ястието да се готви бавно на слаб огън около 1.5 – 2 часа, докато месото стане крехко и се разпада лесно.

Завършек:
Приготвеното агнешко поръсете с пресния магданоз и джоджен. Добавете сока от лимона за свежест и леко кисел вкус. Разбъркайте внимателно.

Сервиране:
Поднесете агнешкото с гарнитура от ориз басмати или задушени картофи. Може да го допълните с прясна салата по избор.

Печено агнешко бутче с тъмна бира и тръстикова захар

Съвети:

Ако обичате по-пикантни ястия, добавете малко люта чушка или червен пипер.

Месото може да бъде предварително мариновано в кисело мляко и подправки за още по-крехък вкус.

Това ястие е подходящо за специални поводи и празнични вечери, като съчетава традиционни вкусове с ароматите на свежи билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *