Агнешко с билки и зеленчуци по традиционен начин
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо (от бут или плешка), нарязано на парчета
3 с.л. зехтин или слънчогледово олио
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 моркова, нарязани на кръгчета
2 чушки (червена и зелена), нарязани на ивички
3 домата, настъргани или нарязани на кубчета
1 връзка пресен магданоз, нарязан
1 връзка пресен джоджен (мента), нарязан
1 чаена лъжичка сух риган
1 чаена лъжичка кимион
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша бульон (зеленчуков или пилешки)
1 лимон (сокът от него)
Приготвяне:
Подготовка на месото:
Измийте агнешкото месо добре и го подсушете с кухненска хартия. Подправете го със сол, черен пипер, кимион и риган. Оставете месото да поеме ароматите за около 30 минути.
Запържване:
В голяма тенджера загрейте зехтина или олиото. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете до златисто. След това добавете агнешкото месо и го запържете от всички страни до приятен златист загар.
Добавяне на зеленчуците:
Добавете нарязаните моркови и чушки към месото и разбъркайте. След 5 минути добавете настърганите домати и оставете ястието да къкри на слаб огън, докато доматите омекнат и се образува сос.
Добавяне на течност и подправки:
Залейте с бульона и оставете да заври. Намалете огъня и похлупете тенджерата. Оставете ястието да се готви бавно на слаб огън около 1.5 – 2 часа, докато месото стане крехко и се разпада лесно.
Завършек:
Приготвеното агнешко поръсете с пресния магданоз и джоджен. Добавете сока от лимона за свежест и леко кисел вкус. Разбъркайте внимателно.
Сервиране:
Поднесете агнешкото с гарнитура от ориз басмати или задушени картофи. Може да го допълните с прясна салата по избор.
Съвети:
Ако обичате по-пикантни ястия, добавете малко люта чушка или червен пипер.
Месото може да бъде предварително мариновано в кисело мляко и подправки за още по-крехък вкус.
Това ястие е подходящо за специални поводи и празнични вечери, като съчетава традиционни вкусове с ароматите на свежи билки.