Полезно

ПЕРФЕКТНАТА БАКЛАВА ОТ А ДО Я

Започвате да правите баклава от нулата? Стъпка по стъпка, нашите съвети ще ви помогнат да си направите НАЙ-ДОБРАТА баклава!

 Когато си приготвите баклава и си хапванете, ще имате друг поглед над този прекрасен сладкиш и ще имате по-големи изисквания за качеството му. Но за това трябва да се научите как да си приготвите перфектната баклава. Тук ще опишем класическата рецепта за баклава, тази, от която трябва да започнете. За повече рецепти и съвети за приготвяне на баклава разгледайте нашата страница, където може и да си поръчате онлайн качествена баклава, направена на ръка от нашите майстори: https://helal.bg/category/baklavi-vidove-cena-kachestvo-dostavka-poruchki-online .

Когато можете да си похапнете вкусна и добре приготвена баклава си е цяло събитие. Домашно приготвената баклава трябва да се стремите да е хрупкава, с тънки кори. С хрупкав пълнеж от ядки между корите. Това се залива с топъл мед или захарен сироп. Това е всичко, което бихте могли да пожелаете за перфектната баклава.

Приготвянето на баклава у дома може да изглежда като голямо начинание, но повярвайте , по-лесно е, отколкото си мислите. Тази изпитана рецепта ще ви накара да направите баклава като професионалист!

И това е прекрасен десерт, в който трябва да вложите старание, така че никога не трябва да бързате с процеса!

Какво е Баклава?

 Баклавата е десерт, изработен от слоеве хрупкави тънки кори сладкиш, пълни с натрошени ядки и подсладени с меден или захарен сироп.

От какво е направена традиционната баклава?

 Традиционната баклава, известна още като фистикли баклава или шам-фъстък баклава, обикновено е направена от фило тесто, фино натрошен шам-фъстък, масло и обикновен сироп, приготвен от захар, вода и лимонов сок.

Ще намерите много вариации на този красив десерт, където захарният сироп е ароматизиран с розова вода, до гръцката баклава с орехи и щедър поръс от канела между корите.

Можете ли да използвате други ядки?

Шам-фъстъците или орехите са най-често използваните ядки. Но не е нужно да използвате само едно или друго. Може да използвате комбинация от ядки и много от тях!

Ядките са нарязани, но за да получите перфектната хапка, не ги смилайте твърде фино. Тази рецепта за баклава е малко от ореховата страна. Но можете напълно да направите тази рецепта своя и да промените сместа с ядки по ваш вкус.

Как да направим Баклава: стъпка по стъпка

Нашето ръководство за това как да си направите баклава, ще ви представи класически метод, който може да бъде дообогатен и разнообразен, така че може да не се ограничавате само до това, което ще прочетете. Но тук ще разберете и някои тънкости при приготвянето на баклавата.

Относно въпроса дали да си направите сами тестото за корите или да си купите замразени кори, това оставяме на вас като решение. Зависи от вашето време и желание. Ще ви представим и двата варианта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

Измерването на продуктите е с водна чаша с вместимост 150 мл.

3 яйца

1 в. ч. прясно мляко

1 в. ч. олио

1 с. л. оцет

1/2 ч. л. сол

1 пак. бакпулвер

6 в. ч. брашно

2 в. ч. царевично нишесте за разточването на корите

ЗА ПЪЛНЕЖ:

300 гр. смлени орехови ядки

ЗА ЗАЛИВКАТА:

300 гр. разтопено масло

СИРОП ЗА БАКЛАВА:

4 в. ч. захар

5 в. ч. вода

сокът на 1/4 лимон

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ

  • Започнете първо с приготвянето на сиропа, за да може да изстине, докато правите останалите процеси. Горещата баклава трябва да се залее с добре изстинал захарен сироп.
  • Изсипете захарта в подходяща тенджера и я залейте със студена вода.
  • Към водата добавете прясно изстискан лимонов сок и оставете сиропа да заври. След като заври, намалете котлона и оставете 15 минути да се сгъсти. Готовия сироп оставете да се охлади.

ЗАМЕСВАНЕ НА ТЕСТОТО

  • В голяма купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко.
  • Разбийте с телена бъркалка и добавете олиото.
  • Добавете оцет и сол.
  • Постепенно започнете да добавяте брашното, смесено с бакпулвер. Пресейте брашното преди да го добавите!
  • Разбъркайте добре, докато не оформите тестото и след това започнете да месите на ръка.
  • Трябва да оформите тестото на топка и да го разделите на две или три равни части.
  • От всяка част оформете по 10 топчета и ги покрийте със фолио засега.
  • Много обилно поръсете плота за работа с нишесте, самите топки също, корите, които ще оформите – също. С пръсти и с притискане оформете кора от топчето с размер на чинийка за кафе.
  • После разточете с точилка, като се стараете да е равномерно от всички страни.
  • Отделете кората и поръсете обилно с нишесте. Подредете още 9 кори върху нея.
  • Когато получите три купчинки с по 10 кори, започнете разточване едновременно на 10 кори една върху друга. Не се тревожете, лесно е.  
  • Голямото количество нишесте между корите помага много за разточването и незалепването им.
  • Разточете корите  до размер – дъното на тавата за печене, която ще използвате.
  • Намажете тавата с малко олио. Пренесете първите десет кори и покрийте дъното на тавата.

ЗА ПЛЪНКАТА

  • Ядките трябва да са смлени с блендер, но да не твърде на ситно. Може да използвате орехи или друг вид ядки.
  • Върху ядките поставете вторите десет броя кори. И обилно поръсете отново.
  • По същия начин покрийте с последните десет кори ядките.
  • След това започнете да разрязвате с остър нож. Първо направете разрязване на кръст. Образуваните четири половини разрежете наполовина всяка една. Продължете да разрязвате, докато не получите парчета с формата на паралелограм. Може да оформите и по ваш избор.
  • Намажете баклавата с разтопено масло.
  • Сложете да се пече на  160 градуса.
  • Печете до около един час или докато коричката получи златист загар.
  • Залейте горещата баклава със студения сироп, но постепенно, като изчаквате да попие и после пак изсипвате.
  • За да се насладите на перфектен вкус, изчакайте баклавата престои поне едно денонощие.
  • Поръсете  със ситно смлян шам фъстък, за да предадете завършен вид на това сладко изкушение.

Ако не искате да месите все пак, може да използвате кори, закупени от магазина. Не забравяйте, че трябва добре да се размразят, за да не се слепват.

Как да съхранявате баклава?

Добрата новина е, че баклава е един от малкото десерти, които можете да направите няколко дни предварително. Той ще се съхранява добре до 2 седмици в херметичен стъклен съд при стайна температура или в хладилника.

Запазването й при стайна температура запазва по-добрата й хрупкава текстура.

Сигурни сме, че тази изпитана и лесна рецепта ще ви бъде чудесен водач в направата на домашна вкусна и хрупкава баклава. Опитайте и ще видите, че не е трудно!

Ако искате да се насладите на доказан  и автентичен вкус на баклавата, и да спестите време за приготвяне, оставете това на нашите майстори на баклава. Те изработват баклавата на ръка с качествени продукти. Може да си закупите от нашите баклави онлайн магазина ни. Гарантираме Ви, че ще останете очаровани от качеството на нашите продукти.

За още рецепти за баклава и сладки предложения, разгледайте страницата ни.