Полезно

ХРАНАТА „ХАЛАЛ“ – ПАНАЦЕЯТА СВИШЕ, КОЯТО НАЙ-ДОБРЕ ЗАЩИТАВА ЗДРАВЕТО НИ

Името на чудото, което дава възможност на човеците да оцеляват и да се движат, е „храна“. Ако оставим настрана съвременното разнообразие от продукти и материали, използвани впроизводството, между хранителните навици на първите хора и нашите, няма особена разлика. Но така както може да бъде лековита, храната има потенциала, вместо да ни зареди с енергия, да обезсили телата ни и дори да ги отрови. За съжаление живеем в епоха, в която една трета от населението на света страда от недохранване, а останалите две трети боледуват заради лошото качество на храната, която употребяват.
Един от хадисите на Пророка обобщава основната причина за тази трагедия: „Ще настъпят времена, в които хората няма да се интересуват дали купеното от тях е „халал“ (чисто) или „харам“ (нечисто, възбранено). Днешните експерти ни предупреждават, че в храните, които консумираме, се съдържат 3500 изкуствени добавки, и че живеем „под един покрив“ с 55000 химикали. Къде съзнателно, къде несъзнателно използваните селскостопански лекарства, хормони, генно модифицирани организми (известни още като ГМО (на англ. Genetically modified organism– GMO или genetically engineered organism– GEO) и храните, чието съдържание и произход не знаем, са може би най-големите врагове на съвременния човек. Вследствие на това, в епохата, в която живеем, към познатите ни от историята видове война, бе добавен нов: „хранителна война“. Колкото и жертвите й да не лежат потънали в кръв като тези от бойните полетa, невинният вид на „хранителните асасини“ не бива да ни заблуждава, защото те използват храната като „троянски кон“, за да атакуват подмолно милиарди животи.
Когато преди време биват изобретени огнестрелните оръжия, бойците, които дотогава са разчитали на физическата си сила и умения, демонстрирани в пряк двубой спротивниците си, коментират, че е дошъл краят на мъжеството. Но в днешно време, вследствие на включването на вредни за здравето вещества в съдържанията на произвежданите храни и напитки, ние сме жерви на още по-голямо предателство: Вече дори не виждаме онези, които стрелят по нас от разстояние, защото международни тръстове ги замаскират с имена и формули, които не са познати на повечето потребители и със закони, които развързват ръцете на собствениците им. Това е коварна война, която се разиграва пред очите на всички, а за съжаление и в стомасите ни, които както е известно са преддверие за заболявания от всякакво естество.
Основната цел на сайта https://helal.bg/, създаден от „М и Р Хелял Корпорейшън“, е не да осигури търговска печалба, а посредством задоволяване на необходимостта от халална храна в България, да бъде в челните редици на тази война. В името на по-нетрудоемко и същевременно по-ефективно от количествена гледна точка производство, подплатено с амбицията за реализиране на по-големи печалби, сме принудени да водим неравна битка с генномодифицирани продукти, заплашващи бъдещето на човешката раса, чието въздействие върху здравето ни на практика е недостатъчно изследвано. Вместо семена, отглеждани в селска среда и получени чрез естествени методи продукти, споменатите все по-често се създават в лабораторна среда, и въпреки, че външният им вид е по-привлекателен, вкусът, миризмата и трайността им не са същите. Тези дълготрайни продукти, които сякаш са излети по калъп и се предлагат в супермаркетите целогодишно, са истински кошмар за човечеството. Наше задължение е да се преборим с този кошмар, доколкото можем, като изградим мост между халални производители на храни и потребители. Но ако това си остане едностранна борба, ние не можем да бъдем достатъчно полезни на нашата общност. Важно е не само набавянето на халална храна от производителите, а също и това потребителите да я предпочетат пред по-евтините, но вредни продукти.
С повишаването на информираността в обществото по въпросите на здравословното хранене, ще се увеличи и търсенето на халални храни, което на свой ред, логично ще доведе до намаляване на разходите, свързани с доставката им до крайните клиенти, а оттук и до поевтиняване на цените. За съжаление, младото поколение не познава естественото прясно мляко, не пие айран и не е чувало за ошаф, но робkува на газирани напитки, които наред с опасни и нискокачествени оцветители и подсладители, съдържат и добавки водещи до пристрастяване. Живеем в общество, в чиито колбаси и кюфтета няма месо, но в подправките му има строителна боя и прах от керемиди, а в зехтина – вакса; общество, в което веднъж използваното олио, бива дестилирано и препродавано; в което сиренето, кашкавалът и сладоледът могат да не съдържат мляко, и даже хлябът бива произведен от опасни добавки; общество, чийто закон твърди, че да отравиш човек е престъпление, но не наказва никое от изброените тук престъпления!
Следователно, водени от инстинкта ни за самосъхранение, следва да се заемем със собствената си самозащита, като при ежедневното си пазаруване се насочим към халална храна и с нея да украсяваме трапезите си. В знамение 172-ро от глава „Бакара“ („Кравата“) на Свещения Коран, Всевишният ясно указва какво е нашето спасение срещу изброените по-горе „врагове“, а именно: „О, вярващи, яжте от благата, които ви дарихме като препитание“. (Арабската дума „таййибаат“, преведена в случая като „блага“, съвместява в себе си букет от значения като „чисти, вкусни, приятни и добри за ядене“ – все определения за храна, които терминът „халал“ обобщава.)