Полезно

РЕЦЕПТИ С ЛОКУМ

Научете как да си направите локум в домашни условия и кои са един от най-вкусните рецепти с локум.

Локумът е едно от най-познатите сладки изкушения както за Ориенталската кухня, така и в България. Той е много подходящ десерт за посрещане на гости и подслаждане на ежедневието. Може да се намерят най-различни видове с какви ли не съставки и форма, с които да направите празника си специален.

Как да си направим локум у дома?

Ето една лесна рецепта за приготвянето на този обичан от всички десерт.

Необходими продукти:

  • 2 чаши кристална захар;
  • половин чаша пудра захар;
  • 2 с.л. царевично нишесте;
  • 1 чаша вода;
  • 1 ч.л. портокалов сок;
  • половин ч.л. настъргана портокалова кора;
  • половин ч.л. ванилов екстракт;
  • 1 ч.л. бакпулвер.

Начин на приготвяне:

Смесете захарта с нишестето, бакпулвера и водата. Сложете сместа в дълбок съд. Разбърквайте непрекъснато сместа, докато се загрява котлона. Когато сместа се сгъсти и кипне, отдръпнете съда от котлона и овкусете с портокаловия сок, кората от портокал и ванилията.

След това прехвърлете сместа в намазнена тава и я оставете да изстине в хладилника за около час. След като локумът се е стегнал, може да го извадите и нарежете на парчета. Оваляйте нарязаните парчета по предпочитание в пудра захар, кокосови стърготини или кристална захар.

Рецепти с локум

Локумът е не само чудесен начин да задоволите глада си за сладка наслада. Той е и прекрасно допълнение към други десерти, като ги прави по-ароматни и сочни. Вижте няколко любими рецепти на сладкиши и десерти с локум.

Сладкиш с локум

Необходими продукти:

  • 500 гр. кисело мляко;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 9 с.л. олио;
  • 2 ч.л. сода;
  • 4 ч.ч. брашно;
  • 1 ванилия;
  • 1 кутия локум.

Начин на приготвяне:

В дълбок съд разбийте захарта с киселото мляко и добавете олиото. След това добавете содата, брашното и ванилията и разбийте сместа, докато не се получи хомогенна смес. Намазнете и поръсете тавичка, в която да изсипете получената смес. Върху нея наредете нарязаните парчета локум. Поставете тавичката в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като сладкишът е готов и поизстинал, го поднесете поръсен с пудра захар.

Кифлички с локум

Необходими продукти:

  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1/3 ч.ч. олио;
  • 1 ч.ч. кисело мляко ;
  • 1 ч.л. хлебна сода;
  • 2 ч.ч. брашно;
  • Ванилия;
  • 1 кутия локум;
  • пудра захар.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето и захарта и прибавете към тях киселото мляко, брашното, содата и ванилията. Разбийте сместа, докато не стане хомогенна. Изсипете полученото теста в намазнена с олио тава и наредете парчетата локум. Печете във фурна на 180 градуса. След като изпечете сместа, нарежете я на парчета с триъгълна форма. Охладените парчета може да поднесете с пудра захар.

Баница с локум

Необходими продукти:

  • кори – 1 пакет;
  • локум – 2 кутии;
  • яйца – 4 бр.;
  • захар – 1 ч. ч.;
  • олио – 1/2 ч. ч.;
  • бакпулвер – 1 пакетче;
  • брашно – 1/2 ч. ч.;
  • 2 пакетчета ванилия.

За сиропа:

  • вода – 2 ч. ч.;
  • захар – 2 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Пригответе плънката като разбиете яйцата, захарта, а след това добавите и брашното, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте добре до хомогенна смес.

Сложете две кори една върху друга и наредете в единия им край три парченца локум. След това навийте корите.

По ширината на навитите кори сипете от вече приготвената плънка. И навийте корите отново. Наредете ги в намазнена тавичка и продължете по същия начин с останалата част от корите.

Накрая поръсете с олио и печете баницата на предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се изпече баницата, я залейте със сироп, направен т водата и захарта, и я завийте с кърпа да се задуши.

Кекс с локум и орехи

Необходими продукти:

  • яйца – 3 бр.;
  • захар – 250 г;
  • кисело мляко – 250 г;
  • брашно – 400 г;
  • ванилия – 3 бр.;
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.;
  • олио – 2/3 ч.ч.;
  • локум – 1 кутия;
  • орехи – 8 – 10 бр.;
  • пудра захар – 3 – 4 с.л.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта, след това добавете брашното и ванилията. Добавете содата към киселото мляко, а след това сложете и олиото и разбийте добре.

Добавете към киселото мляко и сместа с брашното, като разбърквате до получаването на тесто.

Нарежете локума на парченца и го прибавете към тестото и разбъркайте. Изсипете сместа в тава или форма за кекс, като поставите преди това хартия за печене. Поръсете с ядки по ваш вкус и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като кексът се охлади, поднесете го поръсен с пудра захар.

Баклава с локум

Брой порции: 4

Време за приготвяне:  40 мин.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори;
  • 1 кутия локум;
  • 500 гр захар;
  • 250 гр смлени орехи;
  • 125 гр масло;
  • 125 мл олио.

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и го смесете с олиото. Смелете на ситно орехите заедно с една супена лъжица захар.

Вземете два листа кори и ги прегънете на две. След това ги намазнете с олиото и маслото и ги поръсете със смлените ядки. Наредете в единия край на корите парченца локум и навийте на руло. Направете това с всички останали кори.

Наредете навитите кори в намазнена фурна за около 15-20 минути на 150 градуса. Когато баклавата придобие златист цвят, е готова.

Направете сироп от захарта и половин литър вода. Добавете малко лимонов сок и разбърквайте, докато не кипне. Залейте изстиналата баклава със горещия сироп и покрийте с кърпа. След като баклавата попие сиропа и изстине се поднася нарязана на цилиндрични парчета.

Има още безброй много рецепти, с които може да разнообразите ежедневието си, използвайки сладкия локум. Винаги може да се вдъхновите и да създадете Ваша рецепта. А ако просто Ви се похапва сладка прясна баклава или неустоимо вкусен локум, заповядайте на нашия онлайн магазин. Ние, от Халал, предлагаме най-качествените баклави и локуми, които може лесно да получите с бърза поръчка от страницата ни.