Научете как да си направите локум в домашни условия и кои са един от най-вкусните рецепти с локум.
Локумът е едно от най-познатите сладки изкушения както за Ориенталската кухня, така и в България. Той е много подходящ десерт за посрещане на гости и подслаждане на ежедневието. Може да се намерят най-различни видове с какви ли не съставки и форма, с които да направите празника си специален.
Как да си направим локум у дома?
Ето една лесна рецепта за приготвянето на този обичан от всички десерт.
Необходими продукти:
- 2 чаши кристална захар;
- половин чаша пудра захар;
- 2 с.л. царевично нишесте;
- 1 чаша вода;
- 1 ч.л. портокалов сок;
- половин ч.л. настъргана портокалова кора;
- половин ч.л. ванилов екстракт;
- 1 ч.л. бакпулвер.
Начин на приготвяне:
Смесете захарта с нишестето, бакпулвера и водата. Сложете сместа в дълбок съд. Разбърквайте непрекъснато сместа, докато се загрява котлона. Когато сместа се сгъсти и кипне, отдръпнете съда от котлона и овкусете с портокаловия сок, кората от портокал и ванилията.
След това прехвърлете сместа в намазнена тава и я оставете да изстине в хладилника за около час. След като локумът се е стегнал, може да го извадите и нарежете на парчета. Оваляйте нарязаните парчета по предпочитание в пудра захар, кокосови стърготини или кристална захар.
Рецепти с локум
Локумът е не само чудесен начин да задоволите глада си за сладка наслада. Той е и прекрасно допълнение към други десерти, като ги прави по-ароматни и сочни. Вижте няколко любими рецепти на сладкиши и десерти с локум.
Сладкиш с локум
Необходими продукти:
- 500 гр. кисело мляко;
- 1 1/2 ч.ч. захар;
- 9 с.л. олио;
- 2 ч.л. сода;
- 4 ч.ч. брашно;
- 1 ванилия;
- 1 кутия локум.
Начин на приготвяне:
В дълбок съд разбийте захарта с киселото мляко и добавете олиото. След това добавете содата, брашното и ванилията и разбийте сместа, докато не се получи хомогенна смес. Намазнете и поръсете тавичка, в която да изсипете получената смес. Върху нея наредете нарязаните парчета локум. Поставете тавичката в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като сладкишът е готов и поизстинал, го поднесете поръсен с пудра захар.
Кифлички с локум
Необходими продукти:
- 1 яйце;
- 1 ч.ч. захар;
- 1/3 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. кисело мляко ;
- 1 ч.л. хлебна сода;
- 2 ч.ч. брашно;
- Ванилия;
- 1 кутия локум;
- пудра захар.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и захарта и прибавете към тях киселото мляко, брашното, содата и ванилията. Разбийте сместа, докато не стане хомогенна. Изсипете полученото теста в намазнена с олио тава и наредете парчетата локум. Печете във фурна на 180 градуса. След като изпечете сместа, нарежете я на парчета с триъгълна форма. Охладените парчета може да поднесете с пудра захар.
Баница с локум
Необходими продукти:
- кори – 1 пакет;
- локум – 2 кутии;
- яйца – 4 бр.;
- захар – 1 ч. ч.;
- олио – 1/2 ч. ч.;
- бакпулвер – 1 пакетче;
- брашно – 1/2 ч. ч.;
- 2 пакетчета ванилия.
За сиропа:
- вода – 2 ч. ч.;
- захар – 2 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката като разбиете яйцата, захарта, а след това добавите и брашното, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте добре до хомогенна смес.
Сложете две кори една върху друга и наредете в единия им край три парченца локум. След това навийте корите.
По ширината на навитите кори сипете от вече приготвената плънка. И навийте корите отново. Наредете ги в намазнена тавичка и продължете по същия начин с останалата част от корите.
Накрая поръсете с олио и печете баницата на предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се изпече баницата, я залейте със сироп, направен т водата и захарта, и я завийте с кърпа да се задуши.
Кекс с локум и орехи
Необходими продукти:
- яйца – 3 бр.;
- захар – 250 г;
- кисело мляко – 250 г;
- брашно – 400 г;
- ванилия – 3 бр.;
- сода бикарбонат – 1 ч.л.;
- олио – 2/3 ч.ч.;
- локум – 1 кутия;
- орехи – 8 – 10 бр.;
- пудра захар – 3 – 4 с.л.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта, след това добавете брашното и ванилията. Добавете содата към киселото мляко, а след това сложете и олиото и разбийте добре.
Добавете към киселото мляко и сместа с брашното, като разбърквате до получаването на тесто.
Нарежете локума на парченца и го прибавете към тестото и разбъркайте. Изсипете сместа в тава или форма за кекс, като поставите преди това хартия за печене. Поръсете с ядки по ваш вкус и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като кексът се охлади, поднесете го поръсен с пудра захар.
Баклава с локум
Брой порции: 4
Време за приготвяне: 40 мин.
Необходими продукти:
- 1 пакет кори;
- 1 кутия локум;
- 500 гр захар;
- 250 гр смлени орехи;
- 125 гр масло;
- 125 мл олио.
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и го смесете с олиото. Смелете на ситно орехите заедно с една супена лъжица захар.
Вземете два листа кори и ги прегънете на две. След това ги намазнете с олиото и маслото и ги поръсете със смлените ядки. Наредете в единия край на корите парченца локум и навийте на руло. Направете това с всички останали кори.
Наредете навитите кори в намазнена фурна за около 15-20 минути на 150 градуса. Когато баклавата придобие златист цвят, е готова.
Направете сироп от захарта и половин литър вода. Добавете малко лимонов сок и разбърквайте, докато не кипне. Залейте изстиналата баклава със горещия сироп и покрийте с кърпа. След като баклавата попие сиропа и изстине се поднася нарязана на цилиндрични парчета.
Има още безброй много рецепти, с които може да разнообразите ежедневието си, използвайки сладкия локум. Винаги може да се вдъхновите и да създадете Ваша рецепта. А ако просто Ви се похапва сладка прясна баклава или неустоимо вкусен локум, заповядайте на нашия онлайн магазин. Ние, от Халал, предлагаме най-качествените баклави и локуми, които може лесно да получите с бърза поръчка от страницата ни.