Полезно

ВИДОВЕ ХАЛВА

Научете кои са основните видове халва, как да разпознаете качествената халва и как може да си я приготвите вкъщи.

Халвата е любимо сладко изкушение на поколения както в България, така и в страните от Близкия изток, Южна, Централна и Северна Азия, Северна Африка, Централна и разбира се – Източна Европа и Балканите. Думата „халва“ означава „сладък“ или „десерт“ от арабски. Широкото разпространение на този ориенталски десерт води и до многобройните му варианти. Тя може основно да се раздели на два вида, в зависимост от това от какво е направена.

История на Халвата

Този прекрасен десерт води началото си от Иран още през 5 век пр. Хр., когато слънчогледовата халва още не се е произвеждала. Първоначално тя е се е поднасяла като сладка почерпка в харемите, но вследствие се е използвала и като висококалорична храна, от която да почерпят енергия войните. С началото на кръстоносните походи от 11-13 век това вкусно сладкарско произведение се е разпространило и в Европа.

Видове халва

Първият вид халва е основно направен от тахан, който се получава от смилането и изпичането на семена. Таханът е известен с полезните си хранителни качества и високото съдържание на калций. Той се приготвя от различни семена като сусам или слънчоглед, които допринасят за високата масленост. Най-полезна от този вид халви е сусамовата тахан халва от небелен сусам. Тахан халвите също могат да бъдат обогатени с различни ядки като орехи, фъстъци, шамфъстък или сушени плодове. Веганите и вегетарианците предпочитат тахановата халва като начин да се подсладят.

Сусамова тахан халва

Тя се произвежда от тахан, направен от смлян и печен сусам. Сусамовият тахан е богат на белтъци и разтворими въглехидрати, но неговото най-голямо предимство пред останалите тахани е високото съдържание на аминокиселини. Той е високоенергиен продукт, който само със 100гр. може да предостави 644 калории.

Всички тези причини правят сусамовата тахан халва подходяща за организми, които се нуждаят от голямо количество енергия. При големи и дълготрайни физически натоварвания сусамовата тахан халва може да ви зареди с необходимият заряд, за да се възстановите. Това е чудесен източник на хранителни вещества, който може да подхрани тялото ви при преходи в планината.

Сусамовата тахан халва не се препоръчва на хора, които имат диабет или подагра, също както и за хората с бъбречно-каменна болест.

Сусамовата тахан халва е традиционна за страни като Турция, Полша и страните от Близкия изток. Тя може да се срещне в комбинация с най-различни ядки като бадеми, орехи, шамфъстък, кедрови ядки и др.

Слънчогледова тахан халва

Слънчогледовата тахан халва е най-срещаната в България, тъй като слънчогледът е култура, разпространена по географските ширини на страната. Поради това е и по-достъпна като цена от останалите видове тахан халви.

Като енергоизточник слънчогледовата тахан халва е не по-малко калорична от сусамовата. Подходяща е за добавка към храненето на хора със сърдечносъдови заболявания и такива, страдащи от анемия, хроничен гастрит, язва на дванадесетопръстника и други проблеми, изискващи сериозно подхранване на огранизма.

В миналото в България е имало халваджийници, което показва, че правенето на халва е било занаят. В днешно време това лакомство може да се намери почти във всеки магазин и има различни варианти. Все пак традиционно в страната се употребява най-вече слънчогледовата тахан халва, която се консумира особено по време на пости.

Вторият вид халва е основно направен от комбинацията на захар, брашно, яйца, глюкоза. Към този вид спадат бялата халва, нуга халвата и грис халвата. Хранителните стойности на този вид десерт не са особено големи, но и поради това цената е много по-достъпна.

Бяла халва

Тя се приготвя от течна глюкоза, която се втвърдява, като може към нея да се добавят различни ядки. Твърдата бяла халва се използва най-често на празника Сирни Заговезни в България.

Нуга халва

Тази халва може да е бяла или кафява и е рохкава. Тя се прави от комбинацията на белтъци, захар и брашно, като често се съхранява между вафлени кори, за да се запази формата й.

Как да разпознаем истинската халва?

Най-хубавата халва се познава по вида и вкуса. Тя трябва да се къса на конци и да се топи в устата. Класическата рецепта за тахан включва сусамов, слънчогледов или фъстъчен тахан. Цветът зависи от степента на олющване на семената, с които е направен таханът, и от това дали има добавки в рецептата като шоколад или какао.

Как се прави домашната тахан халва?

За да си приготвите този уникален десерт никак не е трудно. Последвайте следната рецепта и се насладете на традиционния вкус на халвата у дома.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. тахан (слънчогледов или сусамов);
  • 1 ч.ч. кафява захар (бяла захар);
  • 1/4 ч.ч. вода;
  • ванилия или друг вид ароматизатор.

Начин на приготвяне:

Затоплете тахана на 50 градуса. Смесете водата със захарта и ванията и ги поставете да се загреят на котлона, докато не заврат. След 2-3 минути варене ги свалете от котлона.

След това добавете разтопения тахан и започнете да бъркате, докато не получите гъста хомогенна смес.

Изсипете халвата в удобен съд с хартия за печене. Охладете на стайна температура. След това оставете в хладилника за около 12 часа. Сервирайте с любов и чаша кафе или чай.

Заповядайте на страницата нХелал, където можете да намерите качествена турска сусамова тахан халва, изработена от опитни майстори на този традиционен десерт за турската сладкарска кухня. Поръчайте любимия си десерт бързо и лесно онлайн от уюта на вашия дом или офис. Ние гарантираме, че ще ви впечатли със своя класически вкус. Предлагаме традиционна халва с шамфъстък, който предлага богат вкус на ядки и прави десерта хрупкав и ароматен, и халва по класическа оригинална рецепта. Това е чудесно допълнение на вашия празник и делник.