Полезно

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ТУРСКИТЕ СЛАДКАРНИЦИ?

Защо си заслужава да посетите турска сладкарница и защо турските сладки произведения са едни от най-търсените в света?

Не може да се отрече, че десертите са огромна част от турската култура. Когато се разхождате из Истанбул, можете да видите сладкарница почти на всеки ъгъл с богати витрини на вкусни турски лакомства, които трябва да опитате.

В Турция десертите са социален ритуал. Задължително трябва да има нещо сладичко, с което да се почерпи вкъщи. По всяко време на деня и дори през нощта семейството или приятелите могат просто да позвънят на звънеца на вратата и да дойдат на сладка раздумка, да отпият малко турско кафе или чай и да хапнат вкусни лакомства. Има огромно разнообразие от турски десерти, които си заслужава да включите във вашите любими сладки преживявания. Тук сме, за да ви разкажем повече за сладкарската традиция и задължителните турски лакомства, които трябва да опитате.

Турската сладкарска традиция

Турският сладкарски сектор винаги е бил динамичен благодарение на младото и нарастващо население на Турция и традиционните навици на потребление. Захарните сладкарски изделия играят голяма роля в турската традиция, като се поднасят като подаръци по време на религиозни празници, сватбени церемонии и празненства. Също така това е често срещан избор на подарък при посещение на семейство или приятели. Тази традиционна популярност означава, че захарните сладкарски изделия се представят много по-добре в Турция, отколкото в много други страни.

Производство на качествени сладкарски изделия

Турция има предимството да произвежда захар, която е една от основните сладкарски съставки. Турция също е в много изгодно положение благодарение на своето господство в световното производство на сушени плодове (сушени кайсии, стафиди, сушени смокини) и ядливи ядки (лешници, шам-фъстък). По-специално лешникът вече е една от основните съставки, широко използвани в сектора на сладкарските изделия. Лешниковото брашно, печените и нарязани лешници се използват при производството на сладкиши, торти и бисквити. Лешниковата паста се използва при производството на шоколад. Специалните продукти, доставяни за директна консумация, са лешниково пюре и халвата.

Турските шамфъстъци се използват и при производството на локум, халва и шоколад и турски султани (стафиди), както и се използват при производството на някои торти, бисквити и сладкарски изделия. Предимството да са производител и доставчик на различни селскостопански продукти, комбинирани с високи технологии, увеличи разнообразието на продуктите в индустрията.

Износ на качествени продукти

Турция е не само в изгодно положение по отношение на съставките, използвани в сектора на сладкарските изделия, но също така предоставя добра възможност за своите производители и износители на сладкарски изделия, с нарастващия си потенциал в общия размер на пазара, нарастващо младо население, близост до пазарите за внос, и силен потенциал за растеж на туризма.

Тенденциите в производството на сладкарски изделия са тясно свързани с вътрешното и чуждестранното търсене. Производственият капацитет е много над вътрешното търсене и в резултат на това повечето средни и големи компании изнасят своите продукти.

Съчетание на модерна технология с традиционни методи на производство

Промяната на начина на живот и повишаването на здравното съзнание сред потребителите са забележителни тенденции, засягащи сектора. Потребителите изискват по-иновативни продукти. Затова редовно се въвеждат нови продукти на турския пазар за сладкарски изделия.

Секторът се превърна в един от най-важните подсектори на хранително-вкусовата промишленост, използвайки съвременни технологии, заедно с традиционните производствени методи. Турският сектор за захарни и шоколадови сладкарски изделия има най-модерната технология в Близкия изток, Балканите, Северна Африка, Прибалтика и Централна Азия. Турските продукти са по-широко диверсифицирани и с по-високо качество.

По-високо качество на сладкарските изделия

Качеството е един от въпросите, на които турските износители дават приоритет. В резултат на интеграцията с Европейския съюз (ЕС) турските закони за храните се хармонизират със съответните директиви на ЕС, като се гарантира, че всички потребители имат достъп до безопасни продукти. Освен това Турция активно участва в Организацията на храните и земеделието / Световната здравна организация Codex Alimentarius Commission при установяването на международни стандарти. Много фирми прилагат системи за качество като HACCP или ISO 9000 стандарти, и се опитват да задоволят по-нататъшните изисквания на своите клиенти.

Износ на сладкарски изделия

Износът на захарни и шоколадови сладкарски изделия непрекъснато нараства между 2009 г. и 2016 г. и достига 719 хил. тона. Това забележително високо увеличение на количеството на износа несъмнено е постигнато благодарение на неотдавнашната модернизация и технологичните подобрения, реализирани в сектора.

Турските производители и износители на сладкарски изделия са високо оборудвани и отговарят на международните стандарти и потребителски предпочитания.

Ето няколко традиционни турски десерти, които не трябва да пропускате:

Баклава

Баклава е класически десерт, който е добре познат в целия свят. Той е популярен в региона Левант, Гърция, Балканите и Близкия изток като цяло.

Въпреки че произходът му е неизвестен и много обсъждан, баклавата има своите корени в богатата турска кухня. Баклавата в турски стил се поднася най-често с чаша чай. Приготвят се и различни пълнежи като бадеми, орехи и шамфъстък. В източната част на Турция се използват шамфъстък, докато в Егейския регион бадемите са по-често срещани.

Рецепти с тънки слоеве тесто са често срещани в целия регион, включително турски десерт, наречен Güllaç, направен с розова вода. Нещо повече, и баклава, и гюлач са едновременно основен десерт през месеца на Рамадан. Баклава се сервира в края на този месечен период на гладно. В Турция на фестивалът Рамадан или фестивалът на захарта, иначе известен още като Eid-ul-Fitr, баклавата е основния десерт, който се представя.

Турска наслада или Локум

Локумът е известен по целия свят с другото си име: Turkish Delight. Тези дъвчащи прозрачни квадратчета от захарен гел, вода и нишесте се предлагат в множество вкусове, с добавяне на есенции. Популярните аромати са например розова вода и мента. Понякога се добавя шам-фъстък, лешници или кайсии и се поръсва с пудра захар отгоре.

Смята се, че локумът е създаден в Турция от Хачи Бекир в края на 1776 година. Първоначално произведен с мед, меласа, вода и брашно, за разлика от локумът, който познаваме днес и за направата на който се използва нишесте и рафинирана захар.

Кюнефе

Кюнефе е специален десерт от района на Хатай на изток, по-специално град Антакия. Това е много популярен сладкиш в много други страни от Близкия Изток, които граничат с Турция.

Кичурите тесто се накисват в масло и се пекат със слой сирене между тях. Специалното сурово сирене е характерно за провинция Хатай и след като се изпече десертът се покрива с шамфъстък и орехи. Сервира се горещ, веднага след като се извади от фурната. Понякога се гарнира с каймак или топка сладолед.

Халва

В Турция се произвеждат много варианти на хaлва. Това е често срещан десерт в Близкия Изток, Индия и Централна Азия, който се предлага и като закуска.

Халвата е десерт, който включва няколко различни съставки и може да се прави с основа брашно или тахан.

Тахан халвата обикновено се смесва с какао или по-често с шамфъстък. Разбира се, може да се предлага и в класически вид. Обикновената тахан халва се прави от сусамова паста, захар или мед и брашно и олио.

При нас, в онлайн магазина на Хелал или в нашата сладкарница в София – Антеп Баклава, може да намерите разнообразие от турски десерти, изработени по традиционни рецепти, които пазят своя класически изпитан през поколенията вкус. Поръчайте от нас най-пресните и качествени сладкиши като баклава, локум, кадаиф, халва и още много други. Направете празника си специален или подсладете ежедневието си с качествени десерти от Ориента.