Необходими продукти:
краве масло – 30 грама
пресен лук – 1 връзка
сварен ориз Балдо HELAL – 500 грама
доматен сос – 2 супени лъжици
заатар на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
червен пипер на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
куркума на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
сол на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
лозови листа HELAL – 400 грама
зехтин за поливане
Начин на приготвяне:
Сложете маслото в дълбок тиган, за да загрее.
През това време измийте, подсушете и нарежете на колелца пресният лук.
Сложете го в тигана и го запържете за кратко.
След това добавете свареният ориз и малко вода (около 100 милилитра). Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да покъкри.
След това добавете доматения сос и подправките. Разбъркайте добре и свалете от котлона.
Вземете шест купички за крем брюле или други. Аз използвах купички с диаметър 12 сантиметра.
Поставете лозови листа във всяка купичка: по дъното и по стените, така че купичката да се покрие добре с листа.
Напълнете купичките с плънка, а отгоре сгънете крайчетата от листа навътре. Поставете и по едно листо отгоре, за да се затвори добре.
Полейте със струйка зехтин. Подредете купичките една върху друга в мултикукър или голяма тенджера.
На дъното на мултикукъра или тенджерата, сложете една чаена чаша вода.
Гответе под капак (или в мултикукър) за 5-7 минути.
Извадете ги и внимателно ги обърнете в чиния.
Поднесете с кисело мляко и червен пипер по желание.
Приятен апетит!
Чудесно е че съществува такъв магазин с такова разнообразие от този прекрасен и полезен плод
Успех